Εκπλήξεις υπουργών - περικοπές υφυπουργών

Οι καταργήσεις έξι υφυπουργείων (Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών και ένα από τα δύο υφυπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας), η είσοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση και η απομάκρυνση των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Σπηλιωτόπουλου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ δε λείπουν και οι μετακινήσεις - εκπλήξεις όπως αυτή του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας. [ αναλυτικά η νέα κυβέρνηση ]
Στην κυβέρνηση δε συμμετέχει ο Πέτρος Μολυβιάτης μετά από δική του επιθυμία, έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια παρουσίας στο δημόσιο βίο. «Ο πρωθυπουργός σεβόμενος την επιθυμία του κ. Μολυβιάτη ανταποκρίθηκε θετικά», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο Κώστας Καραμανλής του ανέθεσε να ευχαριστήσει και δημοσίως τον Πέτρο Μολυβιάτη για την αγαστή συνεργασία που είχαν επί σειρά ετών, καθώς επίσης και για την σημαντική βοήθεια που πρόσφερε στην κυβέρνηση υπηρετώντας με απόλυτη επιτυχία ως υπουργός Εξωτερικών τις εθνικές μας υποθέσεις σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα και σε ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον».
Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην είσοδο της κ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο για τον τόπο.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι ο υποψήφιος της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης θα αναλάβει την θέση συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ. Παράλληλα, σύντομα θα συγκληθεί ΚΕ για την ανάδειξη νέου γραμματέα του κόμματος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Λευτέρης Ζαγορίτης.
Επανίδρυση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι στόχος της νέας διακυβέρνησης είναι η επανίδρυση του κράτους, μέσω των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που, ήδη, με επιτυχία έχουν ξεκινήσει και διαμορφώνουν μια νέα πιο σύγχρονη εικόνα της χώρας μας. «Σταθερή προσήλωσή μας είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων προς τον πολίτη υπηρεσιών, η ανάκαμψη της οικονομίας και η ενίσχυσή της σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον, εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του Έλληνα και της Ελληνίδας», δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Ευχαριστίες αλλά και πικρία
Σε δηλώσεις του ο Π. Μολυβιάτης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για την εμπιστοσύνη με την οποία τον τίμησε για πολλά χρόνια και του ευχήθηκε να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Από τη πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την πρόταση για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών «μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» και πρόθεσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί και να υπηρετήσει τη χώρα, την κυβέρνηση και την παράταξη, σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις στις οποίες είμαι βέβαιη ότι μπορεί να ανταποκριθεί», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. [ περισσότερα ]
«Δεν μπορώ να χαρώ για τη θέση μου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τόσο επειδή μέχρι πρότινος έλεγα ότι δε θέλω να φύγω από το κόμμα, αλλά και επειδή τυγχάνει με την απομάκρυνση από τη θέση αυτή ενός συναδέλφου και φίλου», δήλωσε με νόημα ο Β. Μεϊμαράκης.
Από την πλευρά τους κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σαλαγκούδη εξέφρασαν την έκπληξή τους και ταυτόχρονα πικρία και απογοήτευση θεωρώντας ότι ο κ. Σαλαγκούδης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση καθώς δεν είχε καλές σχέσεις με τον κ. Σιούφα.
Αντιδράσεις
Σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε οτι ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Καραμανλή. Πρόσθεσε οτι ο πρωθυπουργός επιχείρησε με τον ανασχηματισμό, να κερδίσει χρόνο στο θέμα των υποκλοπών.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η αντιλαϊκή πολιτική δεν μετασχηματίζεται, μόνο ανατρέπεται από την οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση έγιναν με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών της πλουτοκρατίας, για να επιταχυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα».
«Ο ανασχηματισμός θα είχε νόημα αν η κυβέρνηση άλλαζε θέσεις, αν αντιμετώπιζε τα μεγάλα θέματα της ανεργίας, της ακρίβειας, των δημοκρατικών ελευθεριών. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν έχουμε ανασχηματισμό πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος, «πρόκειται για ανακάτεμα της τράπουλας. Τα χαρτιά όμως δυστυχώς είναι σημαδεμένα, δηλαδή είναι αναλλοίωτες οι πολιτικές». «Δυστυχώς, άρωμα ακόμα μεγαλύτερης πρόσδεσης στην Ουάσιγκτον αναδύεται από τον σημερινό ανασχηματισμό», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ
Η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης
• Τα νέα πρόσωπα: Β. Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Σ. Τσιτούριδης, Β. Πολύδωρας, Γ. Καλατζής και Θ.Κασσίμης.
• Οι εκτός: Π. Μολυβιάτης, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Τσιαρτσώνης, Π. Σκανδαλάκης, Γ. Σαλαγκούδης, Ν. Αγγελόπουλος, Π. Τατούλης και Αν. Λιάσκος.
• Οι μετακινήσεις: Μετακινήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού ο Γιώργος Βουλγαράκης, στο Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και στο Τουριστικής Ανάπτυξης η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
• Οι εκπλήξεις: Η τοποθέτηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη στη θέση του ειδικού συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ, η τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου στη θέση του υπ. Υγείας, η απομάκρυνση του κ. Αγγελόπουλου.
Πηγή: skai.gr