Εκλογή ΠτΔ: Οι προτάσεις των κομμάτων - Οι διαφορές και η σύγκρουση

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης  αποτέλεσε στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς - αν και πλην του ΚΚΕ - άπαντες συμφωνούν στην αποσύνδεση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής, διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτό θα συμβεί, ανταλλάσσοντας πυρά και κατηγορίες.

Η πρόταση της ΝΔ – θα αποσυρθεί η πρόβλεψη για εκλογή του πρεσβύτερου

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις ψηφοφορίες όπου θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200  - 200 - 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο την ευρύτατη δυνατή συναίνεση.

Στην περίπτωση που αυτές οι ψηφοφορίες δεν τελεσφορήσουν, τότε προβλέπεται μία τέταρτη πέντε ημέρες αργότερα, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν (σ.σ αν υπάρχουν 2 υποψήφιοι) και η εκλογή επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151.

Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη τότε πέντε ημέρες μετά ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία, η οποία κατ' ουσίαν αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (κάτω των 151), όπως προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα, αλλά πλέον χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πάντως, μετά τις αντιδράσεις και τα σκωπτικά σχόλια της αντιπολίτευσης, προανήγγειλε την απόσυρση της τελευταίας πρόβλεψης της πρότασης της ΝΔ περί εκλογής του πρεσβύτερου σε ηλικία σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο υποψηφίων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – επιμένει σε άμεση εκλογή από το λαό παρά την απόρριψη

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 (σ.σ. 180), επανάληψη των ψηφοφοριών ανά μήνα μέχρις ότου επιτευχθεί αυτή  ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής.

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνεται να εκλέγεται άμεσα από το λαό και συγκεκριμένα: «μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή από το λαό ως έσχατη λύση, πάντως, προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι η αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ. 1 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η εκλογή γίνεται μόνο από τη Βουλή, απορρίφθηκε στην προτείνουσα Βουλή.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, επειδή όπως ισχυρίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον κανόνα της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για συναίνεση με διαδοχικές ψηφοφορίες επί 6 μήνες και προβλέπει την άμεση εκλογή από το λαό μόνο ως ειδική εξαίρεση και έσχατη λύση.

Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ

Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης ιδίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ανταλλαγή σφοδρών πυρών.

Ενδεικτική είναι η αντιπαράθεση που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης ανάμεσα στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Προσπαθείτε να μετατρέψετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κομματικό σας βραχίονα», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα εκλογής του ΠτΔ με απόλυτη  ή σχετική πλειοψηφία χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, καθιστά τον ανώτατο άρχοντα μέρος του πολιτικού κομματικού παιχνιδιού», αντέτεινε ο κ. Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας δηκτικά ότι άκουσε με φόβο την παραδοχή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση του κόμματός του έχει στόχο «να εκβιάσει θεσμικά τη συναίνεση».

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ - παράταση θητείας του υφιστάμενου Προέδρου

Την παράταση της θητείας του υφιστάμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι την άρση του αδιεξόδου σε περίπτωση που στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες για συγκέντρωση της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 αποβεί άκαρπη, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, διαφωνώντας κατηγορηματικά με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή από το λαό αλλά και με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.

Το Κίνημα Αλλαγής, με γνώμονα όπως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος να βρεθεί μία ρύθμιση που θα δίνει αυξημένη νομιμοποίηση στο εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτείνει εναλλακτικά μετά τις 3 πρώτες ψηφοφορίες, να παρατείνεται η θητεία του Προέδρου για 1 έτος.  Στη συνέχεια να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή κι αν κι αυτή η πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, να παρατείνεται η θητεία του Προέδρου έως τις επόμενες εκλογές.

Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης – συνεχείς ψηφοφορίες ανά 15ήμερο μέχρι τα 3/5

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή με τις ψήφους των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, η Ελληνική Λύση προτείνει η ψηφοφορία θα επαναλαμβάνεται ανά 15 ημέρες, μέχρις ότου εκλεγεί ΠτΔ με αυτή την πλειοψηφία, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ως προς τα πρόσωπα που θα είναι κάθε φορά υποψήφια.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 – ειδικό εκλεκτορικό σώμα

Τη σύσταση ειδικού διαβουλευτικού σώματος που θα αποτελείται από εν ενεργεία βουλευτές και 600 κληρωτούς πολίτες,  προτείνει ως λύση τυχόν αδιεξόδου το ΜέΡΑ25, προβλέποντας τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας του πολίτη που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του εν λόγω σώματος.