Έκκληση των Οικολόγων για διακοπή της εκτροπής του Αχελώου

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην οποία απευθύνουν έκκληση να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τη διακοπή των έργων εκτροπής του Αχελώου, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στη Μαρία Βασιλάκου, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων και των Αυστριακών Πράσινων, αλλά και γενικότερα στους Οικολόγους Πράσινους, να αναλάβουν το υφυπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες τα νερά, τα δάση και τη χωροταξία.

"Ειδικά για τα θέματα των νερών, θέλουμε να ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο, και με την κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξουν άμεσα λύσεις. Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή μας. Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ρύπανση των υπόγειων νερών και ποταμών, η εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας, η ρύπανση των υπόγειων νερών σε μια μεγάλη περιοχή στα Οινόφυτα-Ασωπό, παραμένουν κάτω από το χαλί, ενώ θα έπρεπε να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σχετικές υποθέσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αναφερόμενος στην εκτροπή του Αχελώου τόνισε ότι "τα τελευταία 20 χρόνια, η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί το πιο ακραίο δείγμα παραλογισμού στη διαχείριση των νερών και του περιβάλλοντος. Το έργο έχει κριθεί, μετά από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, 5 φορές παράνομο από το ΣτΕ, και έχει αποκλειστεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση".

"Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού είναι όχι μόνο λάθος πρακτική αλλά και επιλογή που παραβιάζει ξεκάθαρα την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης που είναι, μέρος της εθνικής μας νομοθεσίας", επισήμανε η Ιωάννα Κοντούλη, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Περιβαλλοντικοί φορείς, επιστήμονες καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει προτάσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων νερού στη Θεσσαλία με έργα εξοικονόμησης και ανακύκλωσης του νερού στην περιοχή, με μικρά έργα εκμετάλλευσης των υπαρχόντων υδατικών πόρων, με αντικατάσταση των συστημάτων άρδευσης με πιο αποδοτικά, και κυρίως με σοβαρή στήριξη των αγροτών για αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών με άλλες που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Πηγή: skai.gr