Ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη, οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

Στο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και το Κυπριακό, αλλά και στην κρίση στο Πατριαρχείο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Εργαζόμαστε για ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της ΕΕ και παράγοντα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή»τόνισε ο κ. Καραμανλής και προσδιόρισε ως άξονα της εξωτερικής πολιτικής την προσπάθεια για ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, o κ. Καραμανλής τόνισε ότι αν θέλει η Τουρκία να προχωρήσει την πορεία προς την ΕΕ, θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο δρόμος αυτός έχει εμπόδια και σκαμπανεβάσματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Παράλληλα ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τη λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στα γεγονότα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη και επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της διασαλευμένης τάξης. «Κύριο μέλημά μας» είπε «είναι η διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα, του Status Quo και της ενότητας του ποιμνίου, αραβικού και ελληνικού στην περιοχή.
Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πολυσημαντο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.
Τέλος, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι όταν έρθει η ώρα, θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση και συννενόηση των κομμάτων.
Σκληρή κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι η χώρα δεν οδηγείται στη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι η Ν.Δ. τις δαιμονοποίησε και πάλι και γι` αυτό έχουμε και μπαράζ παραβιάσεων. Εξέφρασε, μάλιστα, το φόβο ότι σύντομα μπορεί να έχουμε αύξηση της έντασης, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «λανθασμένη» τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας πως δεν είναι αξιόπιστη στάση ο πρωθυπουργός να λέει «ΝΑΙ» στη συνάντηση των αρχηγών και οι βουλευτές «ΟΧΙ» στα τηλεοπτικά παράθυρα προς εσωτερική κατανάλωση.
Σχετικά με το Σκοπιανό έκανε λόγο για «σφαλιάρες», καθώς - όπως είπε - «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη θέση να διεκδικεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία».
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της με τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, γιατί όπως είπε «είναι ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Επεσήμανε παράλληλα ότι το κόμμα της δεν υιοθετεί τον όρο «ισχυρή Ελλάδα», τη στιγμή που έχουν διευρυνθεί οι απειλές κατά των γειτονικών λαών και υπάρχει κίνδυνος για την ειρήνη. Για μας ισχυρή Ελλάδα, τόνισε, είναι αυτή που θα πηγαίνει κόντρα στις επιταγές του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων.
Αναφερόμενη στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει «γη και ύδωρ».
Κριτική στην εξωτερική πολιτική τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, μίλησε για ευθύνες και των δύο κομμάτων για την καθυστέρηση επίλυσής του, ενώ αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής έναντι της Αγκυρας.
Για το Κυπριακό, τέλος, πρότεινε να επιδιωχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση χωρίς διαιτησίες και χωρίς τις παγίδες που μπήκαν στη Λουκέρνη.
Πηγή: skai.gr