Εγκρίθηκε η τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Με σημαντική πλειοψηφία 478 ψήφων υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγερ.

Στην έκθεση, το ζήτημα για το όνομα λαμβάνεται υπόψη ως μία βασική εκκρεμότητα, για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Παρ' όλα αυτά το ΕΚ "φρονεί οτι παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Με τροπολογία όμως των σοσιαλιστών απαλείφθηκε μέρος παραγράφου με την οποία εζητείτο από την Ελλάδα "να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της εναντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Συμπερασματικά, μέσω της έκθεσης το ΕΚ "επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και το ειρηνικό μέλλον της περιοχής".

Ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ δεν προτείνεται, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να διαπιστώσει κατά πόσο οι προσεχείς εκλογές, προεδρικές και τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι προγραμματισμένες για το τέλος Μαρτίου, θα διεξαχθούν δημοκρατικά.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας δήλωσε ότι "οι Σλάβοι που ζουν σε αυτή την περιοχή αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες τουλάχιστον από τις αρχές του 19ου αιώνα και η Μακεδονία ονομάζετο έτσι ως περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό της όπως θέλει".

Αναγνώρισε ωστόσο οτι "έχουν γίνει πολλές προκλητικές πράξεις "στην ΠΓΔΜ, όπως αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου, σε "Μέγας Αλέξανδρος" και του βασικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Ελλάδα.

Κατά την άποψη του κ. Μέγερ "και στις δύο χώρες φαίνεται ότι ο ένας περιμένει από τον άλλο να κάνει μία σημαντική παραχώρηση. Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες διαφωνεί με τις παραχωρήσεις αυτές, δηλαδή το πρόβλημα υφίσταται και στις δύο πλευρές".
Πηγή: skai.gr