Δύο κρίσιμα ραντεβού κορυφής «κυνηγά» το Μέγαρο Μαξίμου

Δύο κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική επιδιώκει να προγραμματίσει το Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η οριστικοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο Λευκός Οίκος συγκαταλέγει το σχεδιαζόμενο ραντεβού στον μικρό κατάλογο επαφών που πρέπει να εξετασθούν και να εγκριθούν οριστικά από τον κ. Τραμπ.

Το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στο έπακρο το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θέτοντας επί τάπητος τόσο την σύσφιξη των οικονομικών δεσμών όσο και την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν του κ. Τραμπ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «κλειδώσει» συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σενάριο που είναι υπό συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες.

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων ανοιχτά της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος η Αθήνα θέλει να πιέσει τον κ. Ερντογάν για τις προθέσεις του, εδικά εάν το τετ-α-τετ με τον τούρκο πρόεδρο συνδυαστεί με συνάντηση με τον κ. Τραμπ.

Αύριο Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Πηγή: skai.gr