Κλείσιμο

Δριμεία επίθεση Καραμανλή για τη διαφάνεια

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης. Την κατηγόρησε ότι στηρίζει το καθεστώς της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας, δημιουργώντας νοσηρό κατεστημένο φθοράς και διαφθοράς το οποίο, όπως ανέφερε, υπηρετεί μονοπωλιακούς προμηθευτές και εργολάβους του δημοσίου. Κατήγγειλε επίσης ότι εγείρεται τεράστιο θέμα διαφάνειας με τις προμήθειες του υπουργείου Αμυνας, καθώς πολλές κοστίζουν διπλάσια και τριπλάσια ποσά στο ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και θα καταργήσει τους νόμους που στηρίζουν τη διαπλοκή.
Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκε ο Συνασπισμός, ενώ την καταψήφισε το ΚΚΕ.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

«Ο πρωθυπουργός καλά έκανε και δεν ήρθε στη Βουλή, γιατί δεν είχε να ακούσει τίποτε καινούριο», απάντησε ο υπουργός εσωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά «πάρτε μία ομιλία του κου Καραμανλή πριν από δύο χρόνια, έξι μήνες τρεις μήνες και θα δείτε ότι δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο"
Αποπομπή Σπυριούνη με αιχμές

Με διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «τιμώρησε» ο πρωθυπουργός το βουλευτή του Κυριάκο Σπυριούνη όταν, κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή της πρόταση νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια, ο κος Σπυριούνης δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση. Ένας ακόμα λόγος ήταν και τα όσα είχε πει κατά του πρωθυπουργού, για την απόφαση του δεύτερου να ζητήσει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών, «σαν να μην γνώριζε - όπως είπε - ότι οι βουλευτές παίζουν στο χρηματιστήριο και το αντιλήφθηκε μετά από τρία χρόνια».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο κος Σπυριούνης είπε πως αποτελεί τιμή για αυτόν, εάν διαγράφηκε επειδή τόλμησε να καταγγείλει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τόνισε πως η διαφθορά «έχει πλημμυρίσει την πατρίδα» ενώ κατέληξε λέγοντας με νόημα : «δεν πρόκειται να αποχωρήσω από την πολιτική».
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του - ενόψει και την κρίσιμης ψήφισης του προϋπολογισμού -, διαμηνύοντας ότι δεν μπορούν να διαφοροποιούνται από τις βασικές θέσεις του κυβερνητικού προγράμματος.
«Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός τύπου Σημίτη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.
"Η ευαισθησία του κ. Σπυριούνη σε θέματα διαφθοράς, τον οδήγησε σ` αυτή τη λάθος τακτική", σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο Γεράσιμος Αρσένης, υποστηρίζοντας ότι "υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς στον τόπο μας". Σημείωσε επίσης, ότι "η ρίζα του κακού είναι τόσο βαθιά, που κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει".
Πηγή: skai.gr