Δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές, ανεβαίνει η ακροδεξιά

Πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή αναμένεται να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χάνοντας όμως έδρες σε σχέση με σήμερα καθώς η ακροδεξιά συνεχίζει να ενισχύεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου δύο μήνες πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Το ΕΛΚ, που περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και την Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να κερδίσει 188 από τις 705 έδρες, δηλαδή το 26,7%. Το ΕΛΚ έχει βελτιώσει την θέση του σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση, όμως απέχει από τις 221 έδρες που κατέχει σήμερα.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι επίσης έχουν βελτιώσει τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όμως απέχουν πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 25% των εδρών που ελέγχουν σήμερα.

Η ακροδεξιά βελτίωσε ελαφρά τα ποσοστά της και προβλέπεται πως θα είναι η τέταρτη δύναμη στην επόμενη Ευρωβουλή με 61 έδρες, έναντι 48 που έχει σήμερα.

Τρίτοι παραμένουν οι Φιλελεύθεροι.




Ενδεικτικά η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που συγκυβερνά στην Ιταλία, μπορεί να αναδείξει 27 ευρωβουλευτές, ακολουθώντας μόνον τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ.

Ειδικά για την Ελλάδα, η μέτρηση προβλέπει πως η Νέα Δημοκρατία θα αποσπάσει εννέα έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με έξι.

ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή ισοδυναμούν με δύο έδρες, ενώ ΚΚΕ και Οικολόγοι εκτιμάται πως θα στείλουν έναν ευρωβουλευτή έκαστος.




Στην δημοσκόπηση δεν εξετάστηκαν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit.
Πηγή: skai.gr