Το αποτύπωμα των δημοσκοπήσεων: Τάση ενίσχυσης του διπολισμού και η σκληρή μάχη του κέντρου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όσο και αν έχουν αμφισβητηθεί οι δημοσκοπήσεις είναι οι «φωτογραφίες της στιγμής» και αποτελούν τον οδηγό των κομμάτων για τα επόμενα βήματά τους. Η περίοδος έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προεκλογική ακόμα και από την πλευρά της πλειοψηφίας που είναι πεπεισμένη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία. Από τη Δευτέρα τρεις έρευνες GPO (ΤΑ ΝΕΑ), Marc (ANT1),  Metron Analysis (MEGA) δείχνουν τη Ν.Δ. να αντιστρέφει την πορεία φθοράς που είχε προκαλέσει η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο και οι αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα βασικά αγαθά. Η άνοδος που καταγράφει φτάνει και τη μιάμιση μονάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται περίπου στη μισή. Είναι σαφές πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η ομιλία του στο Κογκρέσο άλλαξε το κλίμα. Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι αυτά τα κέρδη να μην είναι πρόσκαιρα ή να μην αποτελούν την αναμονή του πακέτου των μέτρων κοινωνικής στήριξης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία πως η πλειοψηφία εμφανίζεται ανθεκτική στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της που συμπίπτει με το κλείσιμο της τριετίας, αλλά κυρίως με μια πολύ κρίσιμη περίοδο στην αγορά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν την αντίδραση των πολιτών μετά την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυση έως 600 ευρώ για τον λογαριασμό ρεύματος. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν, το ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, πως η κυβέρνηση έχει δώσει την εικόνα ενός πολύ υψηλού επιδόματος που τελικά τα νοικοκυριά δεν θα δει στους λογαριασμούς τους. Υποστηρίζουν, δηλαδή ότι από τις 15 Ιουνίου που θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% το κλίμα θα αναστραφεί. Το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, η άνετη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα και ο μετασχηματισμός δίνουν έναν αέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση που, όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά.

Από τις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται επίσης μια τάση έστω και περιορισμένης ενίσχυσης του διπολισμού, ενώ καταγράφεται και μια μικρή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Η γαλάζια παράταξη βάζει δυναμικά πλέον στη ρητορική της τη νίκη με αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ως δεύτερο κόμμα να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των τριών χρόνων διακυβέρνησης. Η πίεση, αλλά και η πόλωση του πολιτικού σκηνικού φαίνεται πως επηρεάζει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει έως τώρα εμφανιστεί ανθεκτικό. Στα ποιοτικά στοιχεία αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια. Τη μεγαλύτερη συσπείρωση από τα τρία μεγάλα κόμματα παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και είναι αποτέλεσμα του φρεσκαρίσματος που έγινε στην ηγεσία, στα όργανα, αλλά και των αλλεπάλληλων εσωκομματικών διαδικασιών και εκλογών που έφεραν τον κόσμο κοντά στο κόμμα.

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι το «παιχνίδι» στο χώρο του κέντρου αναμένεται να είναι σκληρό το επόμενο διάστημα με τη ΝΔ να κρατά σταθερά την πρωτιά από το 2019 και μετά. Η μεγάλη μάχη δίνεται στο πεδίο της μετακίνησης των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την GPO στο ισοζύγιο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπερισχύει η γαλάζια παράταξη. Το 2,2% των ψηφοφόρων της από τις κάλπες του 2019 μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αντίθετη διαδρομή ακολουθεί το 5,3% των υποστηρικτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης