Δικομματική κυβέρνηση με παράθυρα συνεργασιών βλέπει ο Τσίπρας

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών ΕΔΩ

Δικομματική κυβέρνηση, αλλά με παράθυρα συνεργασιών με κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, συγκροτούν – σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις – ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Η κυβέρνηση είναι συμπαγής, στην αντιπολίτευση να δούμε τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να μπορεί να «αυγατίσει» στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός είχε το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει συνεργασία των δυο σε επίπεδο στήριξης στη Βουλή σε μια σειρά από θέματα. Ωστόσο, από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη έγινε ξεκάθαρο πως «οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μια τέτοια συνεργασία», με το ΠΑΣΟΚ να προτιμά να μείνει στη θέση της «δημιουργικής αντιπολίτευσης».

Πιο θετικός σε μια μελλοντική συνεργασία φάνηκε να είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος επίσης τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαφώς πιο αρνητικό ήταν το μήνυμα από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο αρχηγός του Ποταμιού συνεχάρη τον κ. Τσίπρα μέσω γραπτού μηνύματος SMS αργά το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έως τώρα κινήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει οιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει στήριξη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το θέμα του χρέους. Επίσης, θα προχωρήσει στη σύγκλιση ενός Εθνικού Συμβουλίου για ευρωπαϊκά θέματα και για την εξωτερική πολιτική, όπου θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την διεξαγωγή ενός συνεδρίου, στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη.

Στην Ευρώπη, την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη Συνοδό Κορυφής για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως συνεννοήθηκαν οι δυο ηγέτες κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ της Κυριακής. Ο κύπριος πρόεδρος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν θα μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ προκειμένου να παρευρεθεί στην Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει άτυπη συνάντηση και με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πηγή: skai.gr