Δίκη 17Ν: Η Απόφαση

Αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 4 από τους 19 κατηγορουμένους ως μέλη της 17Ν, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος θεωρήθηκε ως ο ηθικός αυτουργός όλων των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κηρύσσονται ένοχοι με ελάχιστες αποκλίσεις από το παραπεμπτικό βούλευμα,
Συγκεκριμένα, αθώοι κηρύχθηκαν οι Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης και Αγγελική Σωτηροπούλου. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κρίθηκε ένοχος σχεδόν για όλα τα εγκλήματα που του αποδίδονται, χωρίς ελαφρυντικά.
Στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο, Σωτήρη Κονδύλη και Θωμά Σερίφη, αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, κάτι που αναμένεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην επιμέτρηση των ποινών τους.
Τη Τετάρτη το πρωί ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου, θα προτείνει τις ποινές για τον καθένα από τους 15 κατηγορούμενους.

Αντιδράσεις

« Δε μας ενδιαφέρει η κρίση του δικαστηρίου, αλλά αυτή του ελληνικού λαού», σχολίασε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ανέφερε πως «η απόφαση είναι υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα».
«Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έπεσε θύμα επικοινωνιακής στρατηγικής, άσχετης με την πραγματικότητα» υποστήριξε ο συνήγορός του Γιάννης Ραχιώτης. Και πρόσθεσε: «η αξιοπρέπεια, η απόρριψη ανταλλαγμάτων και η άρνηση συνεργασίας τιμωρούνται σκληρά».
«Οι λασπολόγοι, οι συκοφάντες και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν», δήλωσε ο Γιάννης Σερίφης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι αθώοι.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Κατά δήλωσή του στον Σκάϊ, αποδόθηκε πραγματική δικαιοσύνη, η πολιτική αγωγή πέτυχε το στόχο της όσον αφορά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ενώ εκτίμησε ότι για αυτούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, θα υπάρξει ισόβια κάθειρξη.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως όποια κι είναι η απόφαση «οι δικοί μας άνθρωποι δε γυρίζουν πίσω».
Κυβέρνηση - αντιπολίτευση
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, αφού εξήρε τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην υπόθεση, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί κάποιος από τους κατηγορούμενους ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σε άλλη χώρα, ενώ αρνήθηκε ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή χορήγηση φαρμάκων.
Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση πριν ανακοινωθούν οι ποινές, ενώ αρνήθηκε να τοποθετηθεί και στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση καταδικασθέντων, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν μέλη της 17Ν που παραμένουν ασύλληπτα, ο Τόμας Μίλερ επικαλέστηκε δηλώσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και με τη συνδρομή των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, τις τελευταίες ημέρες, είχε προαναγγείλει επανειλημμένως ότι έπονται και άλλες συλλήψεις. Δηλώσεις που προσπάθησε να υποβαθμίσει, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της, η δίκη ανταποκρίθηκε στο κοινό περί δικαιίου αίσθημα και αποτελεί σταθμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δηλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος
Πηγή: skai.gr