Κλείσιμο

Δικαιοσύνη fast track για επενδύσεις και σαρωτικοί έλεγχοι σε δημόσια διοίκηση

Της Ιωάννας Μάνδρου

Ειδικά τμήματα για εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος για την άμεση τόνωση της οικονομίας, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, να δημιουργηθούν στα δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ( τις διατάξεις του οποίου είχε αποκαλύψει η "Καθημερινή της Κυριακής", το οποίο εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Κων. Τσιάρας, τα ειδικά αυτά δικαστικά τμήματα θα συγκροτούνται από εξειδικευμένους δικαστικούς, που θα διαθέτουν εμπειρία η μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και η επιλογή τους θα γίνεται από την Ολομέλεια του κάθε δικαστηρίου.

Οι υποθέσεις που θα υπάγονται προς εκδίκαση, με διαδικασίες τα fast tracκ, σε αυτά δικαστικά τμήματα αφορούν:

- σε υποθέσεις ενέργειας, 
- τηλεπικοινωνιών, 
- θέματα ανταγωνισμού,
- αναπτυξιακά έργα,
- μεγάλα επενδυτικά project και λοιπά.


Έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση της Βουλής.

Παράλληλα με άλλο νομοσχέδιο που συζητήθηκε επίσης στο υπουργικό συμβούλιο, αλλάζουν βασικά θέματα λειτουργίας στο ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο οργανώνεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει πλέον αρμοδιότητες καθοριστικές για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Η οργάνωση του πλέον στοχεύει βασικά στην ουσιαστική παρακολούθηση προληπτικά και κατασταλτικά των δημοσιονομικών δεδομένων.

Έτσι για πρώτη φορά:

  • Ιδρύεται στο Δικαστήριο Τμήμα Ελέγχων επιφορτισμένο με τρεις νέες αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Το Τμήμα αυτό θα διενεργεί ουσιαστικούς ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα, και θα έχει ως αρμοδιότητες:
  1. τον εντοπισμό συστημικών διαχειριστικών παθογενειών και την ανάλυση των αιτίων τους, 
  2. την εκτίμηση της αξιοπιστίας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, 
  3. και τη διενέργεια ελέγχων ύστερα από απόφαση της Βουλής. Τέλος, επικαιροποιούνται οι ρυθμίσεις για τους κατασταλτικούς ελέγχους και θωρακίζονται οι ελεγκτικές διαδικασίες.

Για πρώτη φορά Στατιστική Υπηρεσία για τη δικαιοσύνη.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το ότι  συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στη διοίκηση της δικαιοσύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων βάσει αντικειμενικών δεδομένων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.

 

Πηγή: skai.gr