Διερευνητικές επαφές για Κυπριακό - ΠΓΔΜ

Το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Λόρα Κένεντι, η οποία έφτασε στην Αθήνα, προερχόμενη από την Αγκυρα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Η κ. Κένεντι δεν αποκλείεται να συζητήσει στην Αθήνα και την πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς, που αφορά το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοδεία της έχει διερευνητικό χαρακτήρα, και από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθούν οι κινήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Λόρα Κένεντι, στην Αθήνα και η προετοιμασία της συνάντησης Καραμανλή - Μπους στην Ουάσινγκτον, απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρωϊνή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών.
Μιλώντας στον ΣKAΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, είπε ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά έχει μελετήσει σημεία που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν στο σχέδιο Ανάν. Τόνισε επίσης, ότι κάθε παρέμβαση για συμπλήρωση ή διόρθωση του σχεδίου, πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένη, διότι το Κυπριακό δε σηκώνει άλλη αποτυχία.
Η επίλυση του κυπριακού αφορά πρωτίστως τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παρίστανται στο τραπέζι των συνομιλιών ως εγγυήτριες δυνάμεις, τόνισε σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κυπρίς», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι μία ενωμένη Κύπρος και ισχυρίστηκε πως η χώρα του πάντοτε υποστήριζε τις καλές υπηρεσίες του Κόφι Ανάν. Ευχήθηκε ο κύπριος πρόεδρος να ανταποκριθεί στο αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και να υποβάλει τις προτάσεις του.
Στο μεταξύ, το διορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει ζητήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στον τουρκοκυπριακό τύπο. Εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.
Αρνητικό παράγοντα ως προς αυτή την εξέλιξη θεωρεί ωστόσο την παραπομπή από Ελληνοκυπρίους σε δικαστήρια για «διαφορές», όπως τις χαρακτηρίζει σε θέματα ιδιοκτησίας. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αυτή η τάση μετατρέπει το Κυπριακό από πολιτικό σε νομικό θέμα, ενώ εκτιμά ότι θα προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: skai.gr