Διαβλέπει συμφωνία

Με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και της υπουργού Παιδείας ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι προσήλθε στη συζήτηση όχι για να πυροδοτήσει περισσότερο την ένταση, αλλά για να συμβάλει στην αποφόρτιση του ήδη οξυμένου φορτίου, με τέσσερις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως:

- Πλήρη αυτοτέλεια πανεπιστημίων,
- Διαρκή αξιολόγησή τους από ανεξάρτητο φορέα ο οποίος θα ελέγχει και τα μη κρατικά πανεπιστήμια,
- Ριζική αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ιδρυμάτων και
- Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα συγγράμματα μέσω Ίντερνετ.

Από την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Παιδείας συμπέρανε ότι ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις συνήθεις αντιπολιτευτικές εξάρσεις, δεν είναι αντίθετος στη βάση του πυρήνα των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων και τον ευχαρίστησε για την "διακριτική και κάτω από τις γραμμές τοποθέτησή του".

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "άτολμο", "αντιφατικό", "συντηρητικό" και "πρόχειρο", ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χειρίζεται το νομοσχέδιο επικοινωνιακά και με μικροκομματικά σχέδια γύρω από την ημερομηνία των εκλογών. "Αν με ρωτούσαν στο δρόμο, θα απαντούσα κι εγώ, 'ναι' στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή. Εκυοφορείτο τρία χρόνια, αναστάτωσε το σύμπαν, εξαγγέλθηκε πολλαπλές φορές και σήμερα δημιουργεί νέα αδιέξοδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός άφησε τα θέματα παιδείας να τα χειρίζονται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μ’ αυτή την περίεργη σχέση πια που έχει αναπτυχθεί μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων" και ζήτησε δημοψήφισμα με βάση τις προτάσεις των κομμάτων και όχι τα "επικοινωνιακά παραληρήματα".

ΚΚΕ, ΣΥΝ ζητούν απόσυρση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα κλειστά πανεπιστήμια. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Αλαβάνος στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, παρατηρώντας πως "το τανκ του Πολυτεχνείου δεν θα ήταν παράνομο αν ίσχυαν αυτά που προτείνετε", ενώ διέκρινε και "ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων και των καταλήψεων στο όνομα του δικαιώματος στην εργασία".

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο Γ. Χουρμουζιάδης από το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπογραμμίζεται πουθενά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημίων".

Η κ. Γιαννάκου εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποσυρθεί για λόγους αρχής, ηθικής τάξης, και επειδή, όπως είπε, "δεν μπορεί να πάψει η δημοκρατία γιατί κάποιοι διαφωνούν".

Η υπουργός Παιδείας άφησε αιχμές κατά της ΠΟΣΔΕΠ λέγοντας ότι κάποιοι ζητούσαν τη δημοσιοποίηση της πρότασης και όταν αυτό έγινε, μίλησαν για κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Πρόσθεσε ότι όποιος εντοπίσει έναν τέτοιο υπαινιγμό να το επισημάνει.
Πηγή: skai.gr