Διασπορά και ομάδες πίεσης στις ΗΠΑ

Η ύπαρξη δραστήριων στελεχών, η μεγάλη οικονομική ευχέρεια, η άσκηση ισχυρής επιρροής σε ψηφοφόρους, η διείσδυση στη γραφειοκρατία υπουργείων και υπηρεσιών, η γνώση και ο χειρισμός των σύνθετων διαδικασιών επικοινωνίας είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν μια ισχυρή ομάδα πίεσης (lobby), όπως αυτά παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν, ως προς το περιεχόμενό τους, από πέντε ειδικούς στο lobbying, οι οποίοι κλήθηκαν από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής να μιλήσουν απόψε στην Αθήνα, με θέμα Διασπορά και Ομάδες Πίεσης στο Αμερικανικό Πολιτικό Σύστημα.

Αμερικανικό εφεύρημα, ανάγκη και γέννημα των εθνικών ομάδων που δημιούργησαν το κράτος μεταναστών των ΗΠΑ, οι ομάδες πίεσης έχουν σήμερα αλλάξει φυσιογνωμία και τρόπους δράσης, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Προδρόμου, η οποία πρόσθεσε ότι εκεί που κάποτε το εθνικό ή γλωσσικό στοιχείο καθόριζε μια ομάδα πίεσης, σήμερα πολλές ομάδες έχουν βρει στέγη σε θρησκευτικά lobbies (δηλ. προτεστάντες, καθολικοί, ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι κ.α.).

Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση του χρόνου και του χώρου, που είναι σήμερα δυνατές μέσω των νέων τεχνολογιών, καθιστούν δυνατή την άμεση επαφή της διασποράς με την παλιά πατρίδα σημείωσε και εξήγησε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα στη διασπορά να βλέπει τον εαυτό της ως αυτόνομο και αποφασιστικό παράγοντα. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι μπορεί να επιδιώξει αλλαγές στην πρώτη πατρίδα, που μπορεί να μην είναι αρεστές σε αυτήν. Τελικά, όπως σημείωσε η κ. Προδρόμου, οι ομάδες πίεσης στη διασπορά λειτουργούν πλέον αυτόνομα και διαφοροποιημένες τόσο απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και απέναντι στην παλιά πατρίδα.

Εγγενές κομμάτι της πολιτικής παράδοσης των ΗΠΑ αποτελούν οι εθνικές ομάδες πίεσης και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση τους είναι η καλή γνώση της περίπλοκης και πολυεπίπεδης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, σημείωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του γερουσιαστή Σαρμπάνη, Πέτρος Μαρούδας. Οπως εξήγησε για παράδειγμα στα μέλη του Κογκρέσου μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, διότι εκλέγονται κάθε δυο χρόνια και έχουν μικρή περιφέρεια. Στους γερουσιαστές τα περιθώρια είναι περιορισμένα, διότι εκλέγονται κάθε έξι χρόνια και από μεγαλύτερες περιφέρειες.

src=/upload_files/Image/LERA.jpgΣτη μεγάλη ισχύ της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης επικέντρωσε την ομιλία του ο πρέσβης Πάτρικ Θέρος. Οπως τόνισε η επιρροή του Κογκρέσου είναι πολύ περιορισμένη. Απλά το Κογκρέσο έχει το πορτοφόλι. Οι αποφάσεις που επηρεάζουν την πολιτική μιας χώρας λαμβάνονται από τη δημόσια διοίκησή της. Εάν, λοιπόν, μια ομάδα πίεσης δεν έχει δικούς της ανθρώπους μέσα στη γραφειοκρατία, δεν μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις. Γι αυτό, όπως είπε, μια ισχυρή ομάδα πίεσης θα πρέπει να επιδιώκει ώστε να τοποθετούνται στη δημόσια διοίκηση στελέχη που διάκεινται ευνοϊκά απέναντί της.

Η σημασία των κυβερνητικών αποφάσεων έχει αυξηθεί. Σήμερα επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε τόνισε ο σύμβουλος ομάδων πίεσης Εμμανουήλ Ρουβέλας. Και οι ομάδες πίεσης είναι μια μεγάλη δύναμη που αποπειράται να επηρεάσει τις αποφάσεις. Χίλιες πεντακόσιες τέτοιες ομάδες είναι καταγραμμένες στις ΗΠΑ και ποικίλλουν από εταιρείες όπως η General Electric μέχρι Ιατρικές Εταιρείες και την Ενωση Συνταξιούχων, είπε και πρόσθεσε: από 100 έως περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια δαπανά καθεμία από τις ισχυρότερες ετησίως για την προώθηση των συμφερόντων της. Συνολικά, όπως σημείωσε ο κ. Ρουβέλας, δαπανώνται 2,54 δις. δολάρια για lobbying ετησίως. Αλλά η άσκηση πίεσης μπορεί να είναι εξαιρετικά επικερδής γι αυτούς που την ασκούν και η απόδοση κεφαλαίων τεράστια.

Τέλος, ο καθηγητής Γιδεών Ντορόν σημείωσε ότι το Ισραήλ εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Το σημαντικότερο δεν είναι το μέγεθος της ομάδας πίεσης, αλλά εάν τα μέλη της είναι συγκεντρωμένα στο στόχο και πολύ δραστήρια είπε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη πολλών χρημάτων, ώστε η ομάδα πίεσης να κάνει καμπάνια και να λάβει υποστήριξη από τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί αισθάνονται ότι εάν δεν υποστηρίξουν συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν θα επανεκλεγούν και προεκλογικά οι ψηφοφόροι θα μάθουν τι έκαναν καλά και τι όχι είπε ο κ. Ντορόν και επισήμανε πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες στη δράση των ομάδων πίεσης με ένα παράδειγμα. Ενας γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη ζητά τη στήριξη ενός γερουσιαστή από την Καλιφόρνια. Ο δεύτερος θέλει να ψηφισθεί ένα νομοσχέδιο για τη γεωργία. Ο πολιτικός από τη Ν. Υόρκη δεν ξέρει τίποτα από γεωργία, θέλει όμως να υποστηρίξει το Ισραήλ. Ο δεύτερος πάλι θέλει να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη γεωργία. Γίνεται λοιπόν ένα παζάρι ψήφων που είναι πολύ σημαντικό στις δημοκρατίες.
Πηγή: skai.gr