Διαξιφισμοί Άδωνι Γεωργιάδη - Παππά - Πολάκη για τον αναπτυξιακό

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

 
Τα «μαχαίρια» έβγαλαν Άδωνις Γεωριγιάδης, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, ανταλλάσσοντας δηλητηριώδη «καρφιά» περί γελοιότητας, ενώ στον καυγά ενεπλάκη και ο ντετέκτιβ «Κλουζό», με αφορμή τη σχετική έκθεση της ΤτΕ και τις προβλέψεις της περί αύξησης 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για 10 έτη.  
 
Τα αίματα άναψαν όταν κατά την κατάθεση της εν λόγω έκθεσης από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ειρωνικά ότι το περιεχόμενό της μπορεί να υποκρύπτει «μαργαριτάρια».
 
Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του εκρηκτικού κλίματος που επικράτησε προσωρινά στη συνεδρίαση:
 
Α. Γεωργιάδης: «Επαινεί το νομοσχέδιο και λέει πόσο καλό είναι. Να την κρύψουμε θα ήμασταν ανόητοι. Να έχει μαργαριτάρια; Η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου δεν είναι στους συντάκτες της έκθεσης; Δεν το ξέρετε; Τα μαργαριτάρια περιμένετε να σας τα κρύψω εγώ; Μα συνεννοηθείτε μεταξύ σας.
Σας είπα κ. Παππά σοβαρευτείτε».
 
Ν. Παππάς: «Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα να σοβαρευτείτε εσείς».
 
Α. Γεωργιάδης: «Όταν σας βλέπω η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σοβαρευτώ εύκολα. Με παρασύρετε με τη γελοιότητα…».
 
Ν. Παππάς: «Η αυτοκριτική σας είναι εκπληκτική».
 
Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Παύλος Πολάκης όταν βλέποντάς τον να σχολιάζει εκτός μικροφώνου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, φωτογραφίζοντάς τον σχολίασε δηκτικά: «έχει και τον Κλουζό από πίσω που ψάχνει σκάνδαλα».
 
Στις έντονες διαμαρτυρίες, δε, του κ. Πολάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε με αυστηρό και ενοχλημένο ύφος: «Με σένα όταν έρθει η ώρα. Μη βιάζεσαι. Ένας ένας τη φορά». 
 
«Κύριε πρόεδρε έχει αναφερθεί δύο φορές σ’ εμένα και ειρωνικά. Αν θέλετε να το κάνουμε θερινό το κάνουμε. Μην επαναλάβετε αυτό το στυλάκι. Είμαι πολύ καλύτερος σε αυτό», σημείωσε από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης,  μιλώντας για παραλήρημα του Υπουργού.
 
Και εξαπολύοντας για άλλη μία φορά επίθεση στον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σχολίασε: «μέχρι τον Ιούλιο μιλούσε για εκτροχιασμό και τώρα με τη ΝΔ έχουμε λύσει τις πλεξούδες μας και τρέχουμε σε χορταριασμένα πράσινα λιβάδια».
 
Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί άρσης της περιβαλλοντικής προστασίας με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν καταργείται καμία περιβαλλοντική άδεια ή άλλη προστατευτική διάταξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «φθηνή αντιπολίτευση».
 
«Μοναδικός στόχος μας είναι με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, να κάνουμε τις διαδικασίες ταχύτερες, για να μην ταλαιπωρούνται οι επενδυτές, να γίνονται οι επενδύσεις γρήγορα, να βρίσκει ο κόσμος δουλειά και να ενισχύεται το ΑΕΠ. Τίποτε άλλο. Γενικοί αφορισμοί αποτελούν προϊόν  φτηνού αντιπολιτευτικού αντιπερισπασμού. Κι αυτό η χώρα το έχει χορτάσει. Έχει ανάγκη από δουλειές για να πάμε μπροστά. Θα είστε υπερήφανοι για την ψήφιση του νομοσχεδίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.