«Όχι» Μαριέττας Γιαννάκου στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών-Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Διαφωνίες και στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η ρύθμιση για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών και στους ΟΤΑ, την απόσυρση της οποίας ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  δηλώνοντας ευθέως την απόφασή της να το καταψηφίσει σε διαφορετική περίπτωση στην Ολομέλεια εφόσον διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
 
Μ. Γιαννάκου: Αποσύρτε το άρθρο – θα καταψηφίσω
 
Για την κατηγορηματική διαφωνία της η βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε τους προβληματισμούς της για την έλλειψη μελετών αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των εν λόγω χώρων.
 
«Αυτό το άρθρο του Υπουργείου Υγείας κύριε υπουργέ να το βγάλετε από το νομοσχέδιο. Θα συμφωνήσω με το ΚΚΕ. Και όλη η νομοθεσία για τα ναρκωτικά πρέπει να αλλάξει. Είναι ιδεολογικά επικίνδυνη η κατάσταση στη χώρα μας με τον τρόπο που κινείται για τα ναρκωτικά. Οι ΧΕΧ δεν έχουν μελετηθεί στο εξωτερικό για να δούμε τα αποτελέσματά τους. Δεν θα το ψηφίσω αν το κρατήσετε. Θα το καταψηφίσω δημοσίως στην Ολομέλεια», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά.  
 
Συντυχάκης (ΚΚΕ): «Είναι Χώροι Εποπτευόμενοι Θανάτου»
 
Την απόσυρση της εν λόγω διάταξης είχε ζητήσει λίγη ώρα νωρίτερα εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «Χώρους Εποπτευόμενου Θανάτου», που δεν συμβάλλουν στην απεξάρτηση.
 
Χρυσοχοΐδης: «Ανθρώπινο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας»
 
Παρά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις πάντως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έδειξε διάθεση απόσυρσης της επίμαχης διάταξης. Αντιθέτως υπεραμύνθηκε των προβλέψεών της, επικαλούμενος αφενός την εφαρμογή τους σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών για πολλά χρόνια, αφετέρου τα οφέλη της λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων τόσο για τους ίδιους τους χρήστες όσο και για τη δημόσια υγεία.
 
«Είναι ένα ανθρώπινο ζήτημα και ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους ότι τους χορηγεί δηλαδή ουσίες, αλλά την προαγωγή της υγείας των χρηστών, προστασίας της δημόσιας υγείας, παρεμπόδιση διάσωσης μολυσματικών ασθενειών, αποφυγή υπερδοσολογίας, μείωση της δημόσιας όχλησης και κινητοποίηση χρηστών και προετοιμασία τους για να ενταχθούν στα προγράμματα απεξάρτησης. Αυτό που επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα πριν επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με αυτή τη διάταξη, το κάνει η Ευρώπη, το αυτονόητο πολλά χρόνια τώρα. Εμείς γιατί όχι;», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επιχειρώντας να καθησυχάσει την κ. Γιαννάκου και να κατευνάσει τις αντιδράσεις του ΚΚΕ.
 
Το παράδειγμα του εποπτευόμενου σταθμού Οδυσσέας
 
Επδιιώκοντας, δε, να στηρίξει περαιτέρω τα επιχειρήματά του υπέρ της προωθούμενης ρύθμισης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρέθεσε ως παράδειγμα τα «εντυπωσιακά» - όπως τα χαρακτήρισε – αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του εποπτευόμενου σταθμού «Οδυσσέας»,  όπου όπως είπε μέσα σε μόλις 1 χρόνο καταγράφηκαν 2.500 επισκέψεις 330 μοναδικών χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, ενώ το προσωπικό χειρίστηκε 153 περιπτώσεις υπερ-δοσολογίας. «Και υπάρχει και η προστασία των ανθρώπων αυτών από τον HIV, τη χειρότερη μολυσματική ασθένεια για τους ίδιους με κινδύνους και για άλλους», κατέληξε ο ίδιος.
 
Τι αλλάζει με το άρθρο 189 του νομοσχεδίου
 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το άρθρο 189 του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων. Μέχρι σήμερα η λειτουργία των λεγόμενων ΧΕΧ επιτρεπόταν μόνο στον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών. Με την επίμαχη ρύθμιση επιτρέπεται εφεξής και σε Δήμους και Περιφέρειες, με τη δυνατότητα οι εν λόγω χώροι να λειτουργούν και υπό τη μορφή κινητών μονάδων.