Δεύτερο βέτο σε Χρυσόστομο

Έντονη ήταν η αντίδραση του αρχιεπισκόπου Κύπρου στην επιδίωξη της Άγκυρας να ματαιώσει και τη δεύτερη προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα διαμήνυσε τόσο προς το Φανάρι όσο και προς την Λευκωσία ότι καλό θα ήταν να αποφευχθεί η επίσκεψη του προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χρυσόστομος καταδίκασε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού ακυρωτικού δικαστηρίου που αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, λέγοντας ότι η εκκλησία της Κύπρου στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον κ. Βαρθολομαίο.

Η κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι θα καταγγείλουν την Τουρκία, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι θα πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική επίσκεψη του κ. Χρυσόστομου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Άνοιξη. Τότε οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν προβάλει ως αιτιολογία τις πιθανές αντιδράσεις εθνικιστών, αλλά και τις εκλογές του Ιουλίου, αποτρέποντας έτσι την πραγματοποίησή της.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου