Δένδιας σε Λαβρόφ: Αμοιβαίο το όφελος από ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας

Την τεράστια ανησυχία της Αθήνας για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας. Όπως είπε ο κ. Δένδιας η ελληνική πλευρά αποδίδει σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων και επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να επανέλθουν στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι το όφελος θα είναι αμοιβαίο από μια ομαλοποίηση των σχέσεων, καθώς η ΕΕ, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας ενώ είναι κοινές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση - την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: skai.gr