Δένδιας σε ΕΕ: Δεν διαφαίνεται περιθώριο διαλόγου με Τουρκία - Χρειάζονται μέτρα συμμόρφωσής της

Τη θέση της Ελλάδας ότι δεν διαφαίνεται περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία, και ότι χρειάζονται μέτρα συμμόρφωσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο έλαβε χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα "θετικό διάλογο" με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επί τούτου, ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατέληξε επί του σημείου, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για «θετικό διάλογο με την Τουρκία» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες τονίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.

Πηγή: skai.gr