Δένδιας - Λιβύη: Τι σημαίνει η διπλωματική παρέμβαση Αθήνας –Το παρασκήνιο επίσκεψης

Με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη η Ελλάδα θέλησε να κάνει σαφές πως θα συμβάλλει ενεργά το επόμενο διάστημα στην κατάπαυση πυρός και στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. 

Για τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενώ ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σάλεχ, με τον οποίον συναντήθηκε αναφέρθηκε στον επικίνδυνο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. 

Η Αθήνα γνωρίζει ότι η πλευρά του Σάλεχ θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα στη Λιβύη χωρίς φοβερές ενστάσεις ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό άρα θέλει να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις για μια σειρά θεμάτων. 

Παράλληλα, η Αθήνα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και με ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Γαλλία και την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν στην Ελλάδα την προηγούμενη βδομάδα. Άρα υπάρχει μια ταύτιση απόψεων και όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή «όταν θες να είσαι κομμάτι της λύσης πρέπει να είσαι και παρών». 

Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ σχετικά με την διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας ανέφερε πως «είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα το οποίο μας θυμίζει ότι στην Λιβύη δεν υπάρχει ένα νόμιμο καθεστώς. Υπάρχουν 2 καθεστώτα τα οποία αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ. Είναι η διοίκηση Σάρατζ και το νόμιμο κοινοβούλιο με το οποίο η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις.  Είναι σημαντικό ότι μεταξύ άλλων επανήλθε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ο οποίος χαρακτήρισε ως άκυρο και ανυπόστατο το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα δείχνει παρούσα για την επόμενη μέρα. Όλο αυτόν τον καιρό το πρόβλημα μας είναι από το 2015 και μετά που δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση στην Λιβύη, ότι εμείς δεν συμμετείχαμε στην Λιβύη και τώρα μπαίνουμε πολύ πιο ενεργητικά μέσα και ελπίζουμε να έχουμε κάποιο ρόλο και εμείς». 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Δένδια μετά την συνάντηση με τον Σάλεχ

Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα. 

Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. 

Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο. 
Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες. 

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης. 

Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr