Δένδιας: Κι εμείς και ο Χαφτάρ απαιτούμε ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων

Την δυσαρέσκεια της Αθήνας για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι οι διεργασίες για τη διασκεψη ειχαν ξεκινησει πριν από πέντε χρόνια, αλλά η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει. «Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τις ευρωπαϊκές θέσεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εμπεριέχει την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

«Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ...»

Αποτιμώντας την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει ειρήνη, όχι ευκαιριακή ανακωχή για τη Λιβύη. Χαρακτήρισε ομπρέλα τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη, τα μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ, την ακυρότητα των οποίων απαιτεί, όπως τόνισε, όχι μόνον ο στρατάρχης Φάρατζ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε πολύ θετικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου, την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου δίπλα σε ελληνικές φρεγάτες.

Πηγή: skai.gr