Δένδιας: Επιστολή στήριξης Πομπέο σε Μητσοτάκη - Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την προσήλωση των ΗΠΑ στη διατήρηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εκφράζει ρητά η αμερικανική κυβέρνηση δια επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πομπέο: Στηρίζουμε την ασφάλεια στην Ελλάδα - επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα

Η επίμαχη επιστολή αναφέρει επίσης τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τον σεβασμό του άρθρου 33 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύσει με ειρηνικά μέσα και συνιστά μία ουσιαστική απάντηση στις επικρίσεις και τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης περί απουσίας ρητών εγγυήσεων από πλευράς ΗΠΑ έναντι της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας μας.

Ν. Δένδιας: Η επιστολή Πομπέο ανάλογη με Κίσινγκερ το 1975  ήταν ευχή για την εξωτερική πολιτική

Ο κ. Δένδιας μάλιστα συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με αντίστοιχου περιεχομένου από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτριο Μπίτσιο, υπογραμμίζοντας ότι «για πολλά χρόνια η επανάληψη μίας τέτοιας επιστολής αποτελούσε στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν στρεφόμαστε κατά της Τουρκίας αλλά υπέρ της ειρήνης στην περιοχή»

Ο ίδιος με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία, επισήμανε ότι οι διμερείς ή τριμερείς σχέσεις της Ελλάδας όπως αυτή με τις ΗΠΑ δεν στρέφονται εναντίον της Άγκυρας αλλά όπως τόνισε «στρέφονται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργούμε. Και σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους».

Έκκληση Δένδια για εθνική ομόνοια ως «όπλο» σε οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα

Ο Νίκος Δένδιας χτύπησε καμπανάκι τονίζοντας ότι «οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την κομματική θεώρηση των πραγμάτων και να ορθώσουν την αδιατάρακτη εθνική ομόνοια ως «όπλο» απέναντι στην οποιαδήποτε υπαρκτή απειλή για τη χώρα.

Καμία πρόθεση «παγώματος» της Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος, δε, στη Συμφωνία αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καθυστερήσει την επικύρωσή της δια του «παγώματός» της, καθώς όπως θεωρεί ότι υπηρετεί το εθνικά συμφέρον και το αντίθετο θα είναι ζημία για τη χώρα.