Συνάντηση Δένδια με Ρουμάνο ομόλογό του: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου (Bogdan Aurescu) μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, μια πρόκληση με την οποία ενδέχεται να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι το ενδεχόμενο χώρες να προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες σε ανάλογες κινήσεις πολλές φορές στο παρελθόν και θα τονίσω ξεκάθαρα σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», τόνισε. «Πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δείχνουν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτή την απειλή. Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι γεωγραφικά μακριά, αλλά είναι πολύ πολύ κοντά».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως «τα ευρωπαϊκά κράτη στην ευρύτερη περιοχή έχουν πρωταρχική ευθύνη και άμεσο ενδιαφέρον να πιέσουν για την προώθηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων».

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν η ΕΕ δεν συμπληρώσει το κενό, άλλοι που δεν σέβονται τις ίδιες αρχές θα προσπαθήσουν να το αναπληρώσουν. Κράτη δηλαδή που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες και εξτρεμιστικά κινήματα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη Ελλάδα και Ρουμανία να συνεχίσουν να χτίζουν μια κοινωνία που στηρίζεται σε αρχές και αξίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αρχές που και οι δύο χώρες υπηρετούν. «σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι άλλοι που προσπαθούν να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα».

«Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες και συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία, ενώ, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της από μέσα, με αποσταθεροποιητικές κινήσεις όπως με αγορά όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας, σημείωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ιστορία 140 ετών, ενώ ανέφερε πως είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να συμμετάσχει στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών», αλλά και να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις (Klaus Werner Iohannis) αργότερα σήμερα.

«Οι Έλληνες που ζουν στην Ρουμανία και οι Ρουμάνοι που ζουν στη Ελλάδα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των δύο λαών. Η Ελευσίνα και η Τιμισοάρα θα είναι σύντομα ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες».

Όπως ανέφερε, παρά την πανδημία, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός των Ρουμάνων τουριστών.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας των δύο χωρών στις μεταφορές, στην ενέργεια και σε όλους τους κλάδους, κάτι που θα ευνοήσει όλες τις χώρες της περιοχής.

«Εργαζόμαστε μαζί σε περιφερειακά σχήματα όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (Organization of the Black Sea Economic Cooperation) και τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Cooperation Process) και φυσικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε.

Δένδιας: Καθήκον μας να δημιουργήσουμε ένα φράγμα στην επέκταση της αστάθειας-Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε εκδήλωση του ρουμανικού υπ. Εξωτερικών στο Βουκουρέστι  

Είναι καθήκον των χωρών που σέβονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες να δημιουργήσουν ένα φράγμα απέναντι στην επέκταση της αστάθειας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών», και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας» μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου (Bogdan Aurescu) και τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ (Helga Schmid).

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, υπάρχει ο «κίνδυνος ενός “κενού σταθερότητας και ευημερίας” στην άμεση γειτονιά μας» και πρoσέθεσε: «Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εκείνες τις χώρες που έχουν απομείνει στη “ζώνη του λυκόφωτος” κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποτελούν μέρος της».

«Η πιο προφανής περίπτωση είναι τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και χρειάζονται την υποστήριξή μας και χρειάζονται μια πολύ σαφή προοπτική. Είναι καθήκον μας, καθήκον όσων είναι ήδη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε».

Υπογράμμισε δε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλύψει το κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν άλλοι που δεν συμμερίζονται τις αρχές μας, που δεν μοιράζονται τις ιδεολογίες και τις αξίες μας.

Όπως επεσήμανε, το ίδιο ισχυει και για τους εταίρους μας στα ανατολικά. Ο ίδιος άλλωστε αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί τη Μολδαβία, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ίσως εδώ και δεκαετίες.

«Θα μεταφέρω μαζί μου ένα πολύ απλό μήνυμα: υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Μολδαβίας, ενώ η Μολδαβία θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Θα επαναλάβω την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως Ελλάδα και Ρουμανία είναι σταθεροί υποστηρικτές μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, σεβόμενοι πλήρως το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αρχές κοινές για τους εταίρους μας στην ΕΕ, τους περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Υπάρχει όμως μια σημαντική μειοψηφία χωρών, δυστυχώς και εντός της Συμμαχίας μας που όχι μόνο δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, αλλά τους υπονομεύει ενεργά, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, καταλαμβάνοντας ξένα εδάφη, με πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και ακόμη και με μισθοφόρους».

«Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι παρατηρούμε μια αύξηση των αυτοκρατοριών στη γειτονιά μας, ενώ οι χώρες που είχαν δημιουργήσει ή τουλάχιστον λειτουργούσαν δημοκρατικούς θεσμούς οπισθοχωρούν», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «εάν δεν περιοριστούν αυτές οι δυνάμεις, μπορεί να κυριαρχήσουν».

«Ως εκ τούτου, είναι καθήκον των χωρών που τηρούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία, μαζί με άλλες χώρες-ομοϊδεάτες, να δημιουργήσουν ένα φράγμα στην επέκταση της αστάθειας».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως πριν από μερικές εβδομάδες, Ρουμάνοι πυροσβέστες παρείχαν ουσιαστική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να σβήσουν τις πυρκαγιές. «Οι πυρκαγιές δεν ορίστηκαν, τουλάχιστον στο παρελθόν, ως πρόκληση ασφάλειας, αλλά είναι. Και είναι ένα σύμπτωμα ευρύτερων, διεθνικών προκλήσεων που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία: κλιματική αλλαγή, πανδημίες, μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις. Φαίνονται με την πρώτη ματιά εντελώς ξεχωριστές προκλήσεις. Αλλά, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, έχουν έναν σημαντικό κοινό παρονομαστή: επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης».

Όπως επεσήμανε, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι από μόνη της κάτι κακό, όμως σημαίνει ότι μια πρόκληση σε ένα μέρος του κόσμου, επηρεάζει γρήγορα άλλα μέρη του κόσμου πολύ γρήγορα.

«Σήμερα, καμία χώρα, μικρή ή μεγάλη, δεν μπορεί να στήσει φραγμούς για να σταματήσει τη μετανάστευση, να σταματήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή μιας πανδημίας. Μπορεί να λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων, δεν μπορεί όμως να αποτρέψει τα φαινόμενα», σημείωσε.

«Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι αρκετά απλή: αλληλεγγύη», τόνισε. Υπενθύμισε μάλιστα τη δωρεά εμβολίων από την Ελλάδα στις χώρες που έχουν ανάγκη, όπως χθες που ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Τυνησία και παρέδωσε 100.000 εμβόλια, ενώ την περασμένη εβδομάδα στάλθηκαν 200.000 εμβόλια στη Λιβύη.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόκληση του προσφυγικού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Το Αφγανιστάν είναι τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά. Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν επιδείξουμε αλληλεγγύη, ειδικά μεταξύ μας, οι εταίροι της ΕΕ, κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο» επεσήμανε και κατέληξε: «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο».

«Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Ρουμανίας να μπει στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν, καθώς και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Εξέφρασε ακόμη τη βαθιά ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τη σημαντική βοήθεια που παρείχε η Ρουμανία στην Ελλάδα κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Τέλος ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γιάννο Κρανιδιώτη, που σκοτώθηκε πριν από 22 χρόνια κατά τη μετάβασή του για συνάντηση στο Βουκουρέστι ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ήταν πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ισχυρός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα ιδανικά και οι αρχές του μας καθοδηγούν ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: skai.gr