Δένδιας: Ανάγκη για έμπρακτο σεβασμό από όλους των αρχών του ΟΑΣΕ

Οι αυξανόμενες και ολοένα πιο σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν επιτακτικό το σεβασμό, εμπράκτως και όχι μόνον στα λόγια, των αρχών του Οργανισμού του ΟΑΣΕ από όλες τις χώρες-μέλη του, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις "παγωμένες διενέξεις", ο κ.Δένδιας τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισε τον ρόλο του ΟΑΣΕ, που συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συμπεριληπτικής προσέγγισης και της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών. Περαιτέρω, υποστήριξε τη σημασία προώθησης της συνεργασίας με εταίρους της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, όπως επίσης και με εταίρους της Ασίας.

Τέλος, συνεχάρη την απερχόμενη αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ για τη θητεία της εν μέσω δύσκολων συνθηκών, λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, ευχόμενος επιτυχία και στη Σουηδία που θα την διαδεχθεί. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ