Κλείσιμο

Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις

"Η περιουσία των ταμείων δε χάνεται η σύνταξη κανενός δεν κινδυνεύει. Η κυβέρνηση εγγυάται το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης", δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, ενημερώνοντας τη επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, για το θέμα των ομολόγων.

Επανέλαβε ότι με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει, την επόμενη τετραετία από αυτή την κυβέρνηση, οι ασφαλισμένοι θα έχουν συντάξεις για πολλές δεκαετίες.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Τσιτουρίδης, διευκρίνησε ότι το υπουργείο εποπτεύει και δεν διαχειρίζεται τα ταμεία.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει λόγο για ζημίες στα δομημένα ομόλογα, όταν το κεφάλαιο τους είναι εγγυημένο και όταν
η περιουσία των ταμείων από 21,8 δισεκατομμύρια που ήταν το 2002 ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια το 2006.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπενθύμισε ότι μέρος της περιουσίας των ταμείων χάθηκε στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999 – 2002 λέγοντας πως "όταν λέμε φέρτε πίσω τα λεφτά μιλάμε και για τα παλιά".

Σε ερώτηση γιατί δεν θωράκισαν τα ταμεία απέναντι στα δομημένα ομόλογα απάντησε πως εκτιμήθηκε ότι είχαν την ίδια εγγυημένη απόδοση με τα κλασικά ομόλογα του δημοσίου.

Ενώπιον της επιτροπής θα βρεθούν επίσης ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου και ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος.
Το απόγευμα έχουν κληθεί σε ακρόαση πρώην και νυν πρόεδροι 13 ασφαλιστικών ταμείων.

Όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Διέψευσε επίσης πληροφορία που μεταδόθηκε, σύμφωνα με την οποία συνεργάτης του κ. Καραμανλή υπέδειξε στον Σάββα Τσιτουρίδη να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον πρωθυπουργό.

Για την κυπριακή χρηματιστηριακή εταιρεία Τρωίλος, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία των παραβατικών ενεργειών.

Εν τω μεταξύ
, εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση είχαν κατά τη συνάντησή τους ο Κώστας Καραμανλής και ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Αν και ο κ. Έβερτ ΔΕΝ έκανε δηλώσεις, θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο θέμα των ομολόγων και τη στάση που τηρεί η ΝΔ, στην αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση.
Πηγή: skai.gr