Κλείσιμο

Δεν ανησυχεί η Λευκωσία

Ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης δήλωσε ότι οι απειλές της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου δεν ανησυχούν τη Λευκωσία, η οποία συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία για την παραχώρηση αδειών, μετά την υποβολή των αιτήσεων στις 16 Αυγούστου.

Ο κ. Κασίνης χαρακτήρισε συνηθισμένο φαινόμενο τις τουρκικές απειλές και σημείωσε ότι οι δραστηριότητες της Λευκωσίας βρίσκονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών της Τουρκίας Λεβέντ Μπίλμαν δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα, όπως είπε, δικαιώματά της, οι δε αρμόδιοι του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών ανέφεραν ότι θα εμποδισθεί οποιοδήποτε πλοίο κινηθεί δυτικά του τριακοστού δεύτερου μεσημβρινού.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες, όπως οι Εxxon, η Μobil, η Shell και η BP, δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για αδειοδότηση, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ενδεχομένως να μην θέλουν να επεκταθούν στο παρόν στάδιο, αφού ήδη δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα επιδειχθεί στο δεύτερο γύρο των προσφορών, στο πρώτο εξάμηνο του 2008.
Πηγή: skai.gr