Άρχισε η συζήτηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Άρχισε την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, που τόνισαν ότι εφαρμόζεται επιτέλους αξιοκρατία στις προσλήψεις ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες νέους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μεταρρυθμιστική τομή στο δημόσιο, που βάζει τέλος και στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων νέων αλλά και σε ένα άδικο σύστημα προσλήψεων καθιερώνοντας κανόνες αξιοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ταυτόχρονα, ο κ Ραγκούσης επέμεινε στην κατάργηση της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να μονοπωλεί το δικαίωμα της μονιμοποίησης ή να έχει προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων άλλων νέων ή ανέργων.

Παράλληλα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων, είπε ότι "το νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την ψήφισε, για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος και το πολιτικό σύστημα αλλά και να καθιερωθούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες".

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, είπε ότι θα «πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγνώμη από τους συμβασιούχους τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικά».

Ο κ. Ζώης επέμεινε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ενισχυμένη μοριοδότηση, άποψη την οποία υποστήριξε λίγο αργότερα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε επίσης ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, με συμβάσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την σημερινή άποψη της. Ακόμη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα ακόμα δείγμα του διαχρονικού παλιού ΠΑΣΟΚ το οποίο καλλιέργησε προεκλογικά στυγνό εμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες νέους τους οποίους, όπως είπε, μετεκλογικά τους πετάει στο δρόμο.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας ότι «είναι ανούσιο και υποκριτικό να παρακολουθούμε την εναλλαγή ρόλων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν εγκλωβίζονται κάτω από κούφιες αντιπαραθέσεις, και άσφαιρες υποσχέσεις γιατί βιώνουν καθημερινά τις αντιλαϊκές πολιτικές τους».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κινείται προς την αξιοκρατία» και για αυτό το κόμμα του το υπερψηφίζει. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για ορισμένους εργαζομένους

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «επίκειται μεταρρυθμιστικό τσουνάμι στο δημόσιο», κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ακολουθεί πολιτική μαστίγιου και καρότου» ενώ επανέλαβε «την ανάγκη να παραμείνει η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας».
Πηγή: skai.gr