Μαργαρίτης Σχοινάς: Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για μετανάστευση, ασφάλεια

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιοποίησε τα ονόματα του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση του στάθηκε στην δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά ότι είναι «πραγματικός πιστός» της Ε.Ε. 

«Είμαι ενθουσιασμένος για το διορισμό μου ως αντιπροέδρου για την Προστασία του τρόπου ζωής μας καλύπτοντας μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση και παιδεία. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους», έγραψε στο προφίλ του στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου στην επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου τόσο να προστατέψουμε όσο και ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον συνεχάρη για την τοποθέτησή του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 200, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε, όταν διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.


Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στον χώρο του ευρώ. Ολοι τον θυμούνται για παράδειγμα να μεταφράζει στους εμβρόντητους συνεργάτες του Γιούνκερ ,το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αλλά και τα μηνύματα που έστελνε στην Αθήνα, τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης του Grexit, με εντολή του Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά όταν ήταν ευρωβουλευτής, μεταξύ 2007-2009. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν τον ξαναβρήκε στην Αθήνα, όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα. Μέσα από την συνεργασία του με τον Γιούνκερ, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια πραγματική φιλία που διαρκεί στον χρόνο.

Δήλωση του πρωθυπουργού

Ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για τον ίδιο τον κ. Σχοινά, όσο και για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Κομισιόν από τον έλληνα αξιωματούχο. Όπως επισημαίνει, το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού που ανέλαβε ο κ. Σχοινάς είναι κρίσιμο  για την ΕΕ και για τη χώρα μας.

Συγχαρητήρια επιστολή Κουμουτσάκου


Συγχαρητήρια επιστολή στον προτεινόμενο νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού συνεχάρη τον κ. Σχοινά, εξέφρασε ισχυρή βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας με τη νέα Επιτροπή, με σκοπό την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 
Ειδικά για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι οφείλει να αντιμετωπιστεί στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
 
Επιπλέον, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με τον συντονιστή της UNICEF στην Ελλάδα, Λούτσιο Μελάντρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - UNICEF, ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβιούν στις ελληνικές δομές.