Τσίπρας: Το φθινόπωρο θα δούμε αν εννοείτε αυτά που λέτε

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να αποδείξει άμεσα, στον προϋπολογισμό και στο μεσοπρόθεσμο που θα συζητηθούν το φθινόπωρο, εάν θα διατηρήσει τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ ή θα δρομολογήσει νέα λιτότητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ουσιαστικά σκιαγραφώντας την γραμμή κριτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε αιχμηρά πως περιμένει να δει εάν η ΝΔ θα αναγκαστεί να μειώσει το αφορολόγητο όριο, εάν θα προϋπολογίσει την αποκαλούμενη «13 σύνταξη» και τι πρωτογενή πλεονάσματα θα υπολογίσει στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έως το 2022.

Κατηγόρησε την νέα κυβέρνηση πως με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ ευνοεί συγκεκριμένα τις μεγάλες ιδιοκτησίες και προέβλεψε σκωπτικά πως η κυβέρνηση ίσως δεν καταφέρει να ξεπεράσει τον «χαμηλό πήχη» που έχει θέσει και δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα λιτότητας.

Ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν πιστεύει πως στο μέλλον θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ώστε να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους θεσμούς, την στιγμή που σήμερα φέρει φρέσκια λαϊκή εντολή και απολαμβάνει την στήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτόν τον στόχο.

«Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας, με μεγαλύτερη επίγνωση και λιγότερη έπαρση», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι εν τέλει όλοι κρίνονται από τον λαό για το κατά πόσον τήρησαν τις υποσχέσεις τους και για το κατά πόσον διεκδίκησαν κάτι καλύτερο για τους πολίτες.

Στον αντίποδα, ο τέως πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι για την περίοδο 2018-2020 η κυβέρνησή του νομοθέτησε ελαφρύνσεις αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατέβαλε εφάπαξ βοηθήματα ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ.

«Μην μιλάτε για ήττα του λαϊκισμού»

Αρνήθηκε πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ισοδυναμεί με ήττα του λαϊκισμού, αντιτείνοντας πως προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο του λαϊκισμού σε πολλά μέτωπα, ειδικά σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

«Για αντιπολιτευτικούς λόγους έδωσε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό και την τρομοκρατία έναντι εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, αγκάλιασε τον εθνολαϊκισμό και υιοθέτησε απόψεις που δεν πίστευε για αντιπολιτευτικούς λόγους», είπε.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έκαναν το λαϊκισμό κινητήρια δύναμη της πολιτικής τους επικράτησης και αυτή η επιλογή θα τους ακολουθεί».

Κλείνοντας ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης όχι μόνον διότι διαφωνεί επί της ουσίας με τα όσα εξαγγέλθηκαν και ανησυχεί βαθιά για όσα «επιμελώς αποκρύφτηκαν».
Πηγή: skai.gr