Τσακαλώτος: Είμαστε πάντα έτοιμοι για τη ρήξη (upd)

Είμαστε πάντα έτοιμοι για τη ρήξη, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει καταρτίσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να παρουσιάσει τη Δευτέρα στους θεσμούς.

Όπως διευκρίνισε στο Star «το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη».

«Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι» εξήγησε. 

Προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βαρουφάκη και Τσακαλώτο.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Brussels Group όπου θα κατατεθεί προσχέδιο της λίστας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει το Euroworking Group και μέχρι την Τετάρτη, θα συνέλθει το Εurogroup.

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους θεσμούς λίστα με δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Το ύψος των απαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε στο βασικό σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις το 2015 ούτε στο νέο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει κάποια σκληρά μετρά για να απεμπλακεί η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη.

Πηγή: skai.gr