Σκουρλέτης: Όχι στάση πληρωμών, αλλά η διαπραγμάτευση αρχίζει από το μηδέν

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει «ούτε σε στάση πληρωμών ούτε σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος», όμως μόλις αναλάβει την εξουσία το νυν πρόγραμμα στήριξης «παύει να υφίσταται» και η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει «από μηδενική βάση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Πάνος Σκουρλέτης, εν μέσω των ερωτηματικών που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Γιάννη Τόλιου της Αριστερής Πλατφόρμας περί διακοπής εξυπηρέτησης του χρέους.

Εξήγησε πως η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να δεχτεί «παρεμβάσεις» της τρόικα σε εσωτερικά ζητήματα – όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις ή η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία – ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης η κάθε πλευρά «θα βάλει τις προτάσεις της».

Σχετικά με την επόμενη μέρα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «λάθος επιλογή» τη χρήση μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής για το 2015, καθώς – όπως είπε – η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένουν ως απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση Σαμαρά «πρέπει να ηττηθεί» στις εκλογές προκειμένου να μην υποβάλει αίτημα για την προληπτική γραμμή.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε επίσης κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εσωτερικού δανεισμού με χρήση τραπεζικών καταθέσεων, λέγοντας πως δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» να ληφθεί τέτοια απόφαση από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προεκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες;

Στρέφοντας το βλέμμα στο «ναυάγιο» της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης του Φώτη Κουβέλη ή άλλων στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, αποσαφηνίζοντας όμως πως θα είναι υποψηφιότητες με σταυρό, κι όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Κανείς δεν θα ήθελε να του χαριστεί μια θέση», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή ένα πιθανό κόμμα Παπανδρέου, σχολιάζοντας πως για την Κουμουνδούρου «Παπανδρέου και Βενιζέλος τοποθετούνται στην ίδια πλευρά».
Πηγή: skai.gr