Κλείσιμο

Μέρκελ σε νέους επιχειρηματίες: Ήρθα να ακούσω τις ανησυχίες σας

Σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες μίλησαν πριν από λίγο η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Ήρθα να μάθω πράγματα από εσάς, να ακούσω την ανησυχίες σας και να δω την πρόοδό σας, είπε η Άγκελα Μέρκελ απεθυνόμενη σε νέους επιχειρηματίες. 

«Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνετε και που διαρκεί για πολλούς ακόμη ανθρώπους. Στη χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι όμως και τον τομέα των υπηρεσιών που εάν έχει κανείς νέες ιδέες μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά. Είναι ερώτημα "πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο και να διευρύνω την επιχείρησή μου". Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες παρά δυσκολίες αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία και προβλήματα».

Η κα. Μέρκελ άφησε αιχμές για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, λέγοντας "δεν ξέρω αν θα σας επιτρέψουν οι φίλοι σας απόψε να βρεθείτε ανάμεσά τους, επειδή συνομιλήσατε με την καγκελάριο. Ήρθαμε εδώ όμως να σας ακούσουμε, μιλήστε ελεύθερα" είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενα βήματά της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. Χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει. Αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας. Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας, να ακούσουμε νέες προτάσεις. Ο ρόλος των νεοφυών εταιρειών για την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικός. Η εποχή που η οικονομία βασιζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και στο κράτος είναι παρελθόν. Είναι προς το συμφέρον όλων να αναπτυχθούν άτομα, ιδέες, προοπτικές».

Η κα. Μέρκελ μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, εντεταλμένο της ελληνο-γερμανικής συνέλευσης, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, συμμετέχουν σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες, ενώ στις 16:20 θα λάβουν μέρος σε φόρουμ με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων και εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο φόρουμ των καινοτόμων επιχειρηματιών συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Καζάνης (Ιntale), Θωμάς Δούζης (Εrgon products), Θάνος Κοσμίδης (care across), Ελένη Σταγκουράκη (Daad), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Γιώργος Μπάλας (Arura Foods), Γιώργος Γιαννούλης (Daad), Αλέκανδρος Μέλης (sponsor Boat), Χρήστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Στέλιος Μπολάνος (Planetek Hellas), Θάνος Παπαγεωργίου (Truck Bird), Ανδρέας Φατούρος (Clio muse), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Άνθια βλασσοπούλου (Athens Insiders), Νικόλαος Νάνας (Noowit), Δημήτρης Μέμος (Marine traffic), Γεώργιος Μονοηιούδης (Daad), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Μυρτώ Προβιδά (Daad), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Βασίλης Στοίδης (7Layers), Νίκος Μωραιτάκης (Workable), Κωνσταντίνος Μαραγκός (S&M).

Στο φόρουμ των εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων θα συμμετάσχουν οι: Μιχάλης Ευμορφίδης (Cocomat), Βασίλειος Κάτσος (Pharmathen), Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος (Helia), Άρης Κεφαλογιάννης (Gaia), θανάσιος Συριανός (Αταλάντη SA), Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική (M Culturing Co), Ιωάννης Κάπρας (Robert Bosch SA), Έλενα Καλλόνα (Jungheinrich Hellas Ltd), Μάρκος Βερέμης (Upstream), Ιωάννα Παπαδοπούλου (Papadopoulou SA), Γιάννης Ρέτσος (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Αθανάσιος Σαββάκης (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας) Βασίλειος Κορκίδης, (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).
Πηγή: skai.gr