Κλείσιμο

Αποχώρησε η Ελλάδα από σύνοδο

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά από τις εργασίες της συνόδου της "Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής" στην Ουάσινγκτον.

Αφορμή στάθηκε η εμμονή της Ουάσινγκτον να επιμείνει στην χρήση της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στο πλαίσιο της συνόδου.

Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και η Κυπριακή.

Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ως διοργανωτές προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν.

Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει από το Νοέμβριο τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή την σύνοδο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η σύνοδος δεν είναι επίσημη διοργάνωση και ως εκ τούτου η πρόσκληση που απευθύνθηκε δεν δημιουργεί προηγούμενο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής.

Τέλος αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή την διαδικασία.
Πηγή: skai.gr