Κλείσιμο

Αποστολή CD από την Ε. Τουλουπάκη στην Προανακριτική μετά τη δυσαρέσκεια για το «κρυφτό»

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ένα CD με έγγραφα της δικογραφίας Novartis απέστειλε χθες το μεσημέρι στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά τη συνάντηση κλιμακίου της Επιτροπής με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα και την επίδοση επιστολής με την οποία τον ενημέρωναν για την παρακράτηση κρίσιμων εγγράφων εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση της λειτουργεί ως πρόσκομμα για την έρευνα και την αποκάλυψη της αλήθειας.

Σε εξέλιξη η αντιπαραβολή εγγράφων για να διαπιστωθεί αν έχει στείλει τα πάντα

Άγνωστο παραμένει προς ώρας κατά πόσο το εν λόγω CD εμπεριέχει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας και ιδίως 6 άγνωστες εκθέσεις του FBI, τις οποίες έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να διαβιβάσει στην Επιτροπή, επικαλούμενη κατά πληροφορίες το απόρρητο.

Όπως έλεγαν πηγές της Προανακριτικής στον ΣΚΑΪ, «η εργασία αντιπαραβολής με τα υφιστάμενα έγγραφα που έχουν σταλεί στην Επιτροπή είναι σε εξέλιξη. Έως τότε δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εικόνα για το αν το cd περιλαμβάνει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας ή λείπουν ορισμένα».

Άνευ (;) ουσίας

Άλλες πηγές, ωστόσο, από μία πρώτη ματιά τουλάχιστον έκριναν ότι δεν έχει σταλεί το σύνολο της δικογραφίας παρά μόνο κάποια συνοδευτικά έγγραφα «άνευ ουσίας», τα οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα επίμαχα του FBI.

Η κ. Τουλουπάκη είχε ήδη κληθεί να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας

Υπενθυμίζεται πως μόλις προ 4 ημερών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί τη δικαστική έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη, εγκαλούσε με επιστολή του την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την παρακράτηση μείζονος σημασίας εγγράφων, επισημαίνοντας την υποχρέωσή της να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ. Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας», επισήμαινε ο κ. Ζαχαρής στην επίμαχη επιστολή.

Σημειώνεται πως η Ελένη Τουλουπάκη με επιστολή της προς την Επιτροπή είχε αναφερθεί σε υπάρχον έγγραφο του FBI για δωροδοκία πολιτικού προσώπου, αρνούμενη όμως να διαβιβάσει το επίμαχο έγγραφο προς την Επιτροπή, ενώ έχει αποφύγει να αποστείλει κι άλλα έγγραφα των αμερικανικών αρχών,  παρότι το περιεχόμενό τους εκτιμάται από την Προανακριτική ότι μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα ως προς το

-αν και ποια ονόματα πολιτικών προσώπων αναφέρονται σε αυτά

- αν ήταν το FBI που «σκόνταψε» σε πολιτικούς διερευνώντας την υπόθεση Novartis

ή Εισαγγελέας Διαφθοράς ζήτησε στις αμερικανικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο.