Σε μία όχι πολύ συνηθισμένη πρωτοβουλία προχώρησαν επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, οι οποίοι τοποθέτησαν ολοσέλιδη καταχώρισή στους New York Times με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να παρέμβει για να σταματήσει την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

 Ένας από αυτούς, είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, πρ. CEO Dow Chemicals Άντριου Λιβέρης ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

ΕΡ: Πώς πήρατε την απόφαση εσείς και άλλοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες να βάλετε μια καταχώριση στους New York Times, ζητώντας μια ειρηνική συνύπαρξη της Ελλάδας και της Τουρκίας; Ποιο μήνυμα θέλατε να περάσετε στην αμερικανική διοίκηση και στην κοινή γνώμη;

ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΙΒΕΡΗΣ: Ευχαριστώ Γιώργο! Αυτό το επεξεργαζόμασταν για αρκετούς μήνες για να συμπέσει με τη μεταβατική περίοδο στις ΗΠΑ. Τώρα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς ανακοινώνει την κυβέρνησή του, είναι πολύ σημαντική για την ελληνική ομογένεια, ιδίως στις ΗΠΑ, να ακούγεται η φωνή της υπέρ της Ελλάδας, όχι μόνο για τις σχέσεις της με τους γείτονές της, όπως η Τουρκία στην οποία αναφέρεται η καταχώριση, αλλά και για τη σημασία της στην Ευρώπη και γιατί είναι σημαντικό η θέση της Ελλάδας να μην "χαθεί" ανάμεσα σε άλλα θέματα. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενεργός στην Ε.Ε. και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής πήρε ορισμένες αποφάσεις, αλλά λόγω της μετάβασης στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα να γίνει σημαίνον θέμα για την αμερικανική διοίκηση. 

ΕΡ:Εκτιμάτε ότι, με όλες τις κινήσεις των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών, η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση;

ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΙΒΕΡΗΣ: Οι κινήσεις της στη Μέση Ανατολή και στη γειτονιά της Μέσης Ανατολής και οι συμμαχίες της με άλλες χώρες, η σχέση της με τη Ρωσία ωθούν τη σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε κάποια αποσταθεροποίηση. Και αυτό που είναι σημαντικό και για το οποίο η καταχώριση κάνει λόγο, είναι ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σταθερότητα. Και η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, δεν έμοιαζε ποτέ ισχυρότερη λόγω της διπλωματίας, αλλά και της συνεργασίας με τους γείτονές της. Και εκτιμώ ότι αυτή η ηγετική θέση προκύπτει ως αποτέλεσμα του κενού που αφήνει η σημερινή Τουρκία. Βεβαίως, κανείς δεν θέλει στρατιωτική κλιμάκωση πέρα από μια διπλωματική λύση, αλλά είναι σημαντικό να σέβεσαι τα δικαιώματα του γείτονά σου.  Και γι' αυτό το λόγο η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Αν. Μεσόγειο. 

ΕΡ:Κατά σύμπτωση, η αμερικανική διοίκηση αποφάσισε τις πρώτες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Είναι, κατά την άποψή σας, ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα; 

ΑΝΤΡΙΟΥ ΛΙΒΕΡΗΣ:Ο Υπουργός Πομπέο ήταν εξαιρετικά ενεργός. Θα ήλπιζε κανείς ότι, αν σε ένα είναι συνεπής η μεγάλη Αμερικανική δημοκρατία, είναι η εκπλήρωση των υποσχέσεων προς τους φίλους της. Ο υπουργός Πομπέο και ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ενεργοί στην περιοχή και η μεταβατική περίοδος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, για να προκληθεί αστάθεια. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει συνεπής, ακόμα και αυτή την περίοδο της μετάβασης. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι εξαιρετικά  προσεκτικός για τη θέση των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και εκτιμώ ότι η θέση της Ελλάδας στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί υπό την ηγεσία του. Θα υπάρξουν προτεραιότητες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική  και είναι στο χέρι μας, στην ελληνική ομογένεια, να διασφαλίσουμε ότι στις ΗΠΑ η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι μια από τις προτεραιότητες. 


 

Πηγή: skai.gr