Αντίστροφη Μέτρηση: «Βόμβες» για Novartis στον δρόμο προς τις κάλπες

Η υπόθεση Novartis, ο «Ρασπούτιν» και η αλήθεια για τα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αντίστροφη Μέτρηση» με τη Σία Κοσιώνη και τον Βασίλη Χιώτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Καλεσμένοι στο στούντιο της εκπομπής, βρέθηκαν η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Σοφία Ζαχαράκη, ο πρώην υπουργός και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νίκος Μπίστης, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, ο υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Μέρας 25 Τάκης Μίχας και ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

Για την τροπή που πήρε η υπόθεση Novartis, με τις νέες καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος «καρφώνει» υπουργούς, προκαλώντας «πολιτικό σεισμό», ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση για τον υπουργό με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και τον οποίο αναφέρει μέσα στην επιστολή του και ο κ. Αγγελής. Ο πρωθυπουργός σε χθεσινή συνέντευξη, απέφυγε να διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο πρόσωπο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνει στο έργο της, καθώς και ότι ο δικός του ρόλος είναι θεσμικός και οφείλει να είναι προσεκτικός. Έριξε το «γάντι» στον αντεισαγγελέα Αγγελή, αλλά και σε άλλους που έχουν αναφερθεί στον περίφημο «Ρασπούτιν», καλώντας τους να τον κατονομάσουν αν έχουν τα κότσια.

Βόμβες για Novartis στον δρόμο προς τις κάλπες

Στην υπόθεση Novartis και το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν», όπου «φωτογραφίζεται» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τοποθετήθηκε ο Νίκος Μπίστης, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε τί είναι πίσω από το ψευδώνυμο, επίσημα όμως. Μου κάνει εντύπωση ότι εν ενεργεία εισαγγελέας δεν μιλάει συγκεκριμένα. Θα έλεγα να μη κάνουμε εδώ δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός έχει ένα δίκιο. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ένα χρόνο τώρα κυκλοφορεί αυτή η υπόθεση σαν άμυνα ορισμένων απέναντι στην υπόθεση Novartis όπου όλοι δέχονται ότι είναι ένα σκάνδαλο; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τώρα παραμονή εκλογών κινείται η υπόθεση εκ μέρους του κ. Αγγελή και εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Είναι προφανές ότι υπάρχει σύγκρουση. Ας μη κάνουμε εμείς τους δικαστές. 

Για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι πρέπει να πάει η δικογραφία στη Βουλή, και πως πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία τόσο ο υπ. Δικαιοσύνης όσο και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, η Σοφία Ζαχαράκη είπε: «Στην ανακοίνωση της ΝΔ. εκφράσαμε την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη πρέπει και θα θέλαμε να κάνει τη δουλειά της αμέριμνη και χωρίς να έχει κάποιες παρεμβάσεις που όμως δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται. Μας ενοχλεί όλη αυτή η πορεία της υπόθεσης. Αν κάναμε τη κουβέντα αυτή πριν από 1,5 χρόνο, θα είχαμε ακούσει τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος θα έλεγε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Θα ακούγαμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν σεβάστηκαν τη διαδικασία αλλά και τις κρίσεις που γίνονται στον δημόσιο διάλογο, που ζήτησε μετά ο κ. Καλογήρου ο υπ Δικαιοσύνης μέσω ενός νομοθετήματος, να απέχουν τα δημόσια πρόσωπα από εν εξελίξει κρίσεις υποθέσεων οι οποίες βρίσκονται στη κρίση της δικαιοσύνης. Όλα αυτά λοιπόν τα πάμε στην άκρη. Εγώ θυμάμαι ότι 10 πολιτικά πρόσωπα σύρθηκαν στη Βουλή, σε 10 κάλπες ξεχωριστά. Σε ένα πολιτικό σόου που στήθηκε. Θυμάμαι τον κ. Πικραμένο ο οποίος με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για τον εαυτό του. Δεν έχω ακούσει κάποιος να του ζητά συγγνώμη μέχρι τώρα για αυτή τη περιπέτεια στην οποία έχει μπει και οι υπόλοιποι να φωνάζουν για την αθωότητά τους. Είναι σαφές ότι αυτό το οποίο διερευνήθηκε ως οικονομικό σκάνδαλο σε άλλες χώρες, είναι η μόνη χώρα η Ελλάδα που προσπάθησαν να το γυρίσουν σε πολιτικό σκάνδαλο. Προσπάθησαν να το αξιοποιήσουν πολιτικά. Είναι σαφές ότι όλη αυτή η σκευωρία κατέπεσε». 

Για το αν θα δούμε εξεταστική για το θέμα, η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι πέρα του νομικού της υπόθεσης την ενδιαφέρει η ουσία. «Ο Έλληνας πολίτης τί έμαθε τελικά για τη Novartis; Τί συμπεράσματα έχουμε βγάλει για το οικονομικό κομμάτι; Αν υπήρχαν πράγματι υπερτιμολογήσεις. Υπήρχαν κέρδη της εταιρείας τα οποία εγώ δεν είδα να σταμάτησαν το 2015. Είδα ότι αυξήθηκε η κερδοφορία της εταιρείας από το 2016 και μετά. Δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών το α’ εξάμηνο επί υπουργίας Κουρουπλή. Είναι μια σειρά καταγγελιών και για παρεμβάσεις στη δουλειά της Δικαιοσύνης και την πολιτική εκμετάλλευση ενός θέματος το οποίο γυρίζει μπούμερανγκ γιατί δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπω στα πάνελ, να αναφέρεται στη Novartis».

Για το αν η ΝΔ συζητά το ενδεχόμενο η νέα Βουλή να διερευνήσει το θέμα εφόσον το κόμμα της γίνει κυβέρνηση, η κ. Ζαχαράκη είπε: «Είναι κάτι πρώιμο για να το συζητήσουμε. Όλα όμως δημιουργούν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά προσπάθησε αυτό το θέμα να το εκμεταλλευτεί. Δεν της βγήκε όμως και αυτό φαίνεται από την εξέλιξη της υπόθεσης». Η κ. Ζαχαράκη σε άλλο μέρος της συζήτησης πρόσθεσε για την υπόθεση Novartis ότι «υπήρξε απόπειρα στιγματισμού πολιτικών προσώπων».

Ο Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι «δεν κατονομάζει μόνο τον Ρασπούτιν ο κ. Αγγελής. Επισημαίνει ευθύνες και της κυρίας Δημητρίου και της υφισταμένης του, της κυρίας Τουλουπάκη και του Καλογήρου. Από τη στιγμή που επισημαίνονται ευθύνες πολιτικών προσώπων, η επόμενη Βουλή πρέπει να επιληφθεί. Για τον απλό πολίτη που παρακολουθεί αυτές τις ιστορίες, μπαίνουμε συνέχεια σε έναν φαύλο κύκλο εξεταστικών επιτροπών και αντεκδικήσεων, μια ολόκληρη αλυσίδα, την οποία κάποια στιγμή ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Κάποια στιγμή ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει. Μιλάμε για μια όψη της πολιτικής ζωής η οποία σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε να είναι περιθωριακή στη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται. Τον κόσμο τον απασχολούν άλλα». 

Για το αν ο κόσμος νοιώθει εμπιστοσύνη πλέον στη Δικαιοσύνη πρόσθεσε: «Το κακό ξεκινάει από τον τρόπο ανάδειξης της Δικαιοσύνης. Στη μεταπολίτευση το βρίσκουμε αυτό διαρκώς μπροστά μας. Είναι ένα ζήτημα θεσμικό που πρέπει να μπει ένα τέλος. Τραυματίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης. Το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτό αλλά ξεχνάμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη συνολικά εκτοξεύτηκε τη περίoδο 2004-2009. Περίοδος που ουσιαστικά εξαιρέθηκε από τις αρμοδιότητες της εξεταστικής επιτροπής η οποία συστάθηκε για να εξετάσει το σκάνδαλο Novartis.  Δεν υπάρχει μόνο το σκάνδαλο Novartis αλλά μια ολόκληρη φαρμακευτική δαπάνη η οποία υπερδιπλασιάστηκε από αυτήν που είχε παραδώσει ο Κώστας Σημίτης το 2004 και αυτό περνάει στο απυρόβλητο και κάποια στιγμή πρέπει να το εξετάσουμε. Πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική διαδικασία από τη στιγμή που προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά επίσης πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση που θα καταργήσει τον ομφάλιο λώρο που υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας της δικαιοσύνης και της πολιτικής εξουσίας η οποία σε στιγμές κρίσιμες καθιστά εξ ορισμού ύποπτο κάθε ανώτατο δικαστικό λειτουργό».

Από τη πλευρά του ο Τάκης Μίχας σημείωσε: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που ειπώθηκαν. Ζώντας τα τελευταία 4 χρόνια στη λατινική Αμερική με εκπλήσσει η ταχύτητα που κινείται εκεί η δικαιοσύνη, ενώ υποτίθεται πως είναι χώρες υποανάπτυκτες και διεφθαρμένες». Ανέφερε ως παράδειγμα το Περού που έχει 5 προέδρους στη φυλακή και την Αργεντινή που η Κριστίνα Φερνάντες αντιμετωπίζει 6 κατηγορίες, όπως και ο πρόεδρος Λούλα στη Βραζιλία.

«Έφυγα από την Ελλάδα και μιλούσαμε για το σκάνδαλο Novartis. Επέστρεψα και μιλάμε για ακριβώς το ίδιο πράγμα χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ ακόμα και σε τριτοκοσμικά καθεστώτα της λατινικής Αμερικής».

Τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο βγήκε και είπε πως από τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων τη περίοδο 2000-2010 η ζημιά ήταν 23 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά δια του υπουργού του, άρχισε να ερευνά τη περίοδο 2010-14 παραπέμποντας 10 ανθρώπους. Αυτή η συζήτηση που κατέληξε σε μια ψηφοφορία αμφιβάλω αν ο λαός την έχει καταλάβει. Μιλάμε για ζημιά -που λέει ο πρωθυπουργός κατά τα λεγόμενά του, αφορούσε τη δεκαετία 2000 και οι παραπεφθέντες αφορούν τη δεκαετία του 2010-. Από μόνο του αυτό ακυρώνει την όποια ειλικρινή προσπάθεια διερεύνησης σκανδάλου ή μη σκανδάλου και αθωώνει τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν παραπεμφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα λεγόμενά του. Ποια είναι η ζημιά μετά το 2010 ποτέ δεν κατάλαβε κανένας». 

Σχετικά με τον υπαινιγμό προς το πρόσωπο του κ. Αγγελή, ότι έκανε τις δηλώσεις προεκλογικά, και για το αν είναι «βαλτός», ο κ. Μπίστης απάντησε: «Η ΝΔ ζήτησε να μη γίνει αλλαγή στη δικαιοσύνη παρότι ήταν συνταγματικά απολύτως νόμιμη διότι θα μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο. Επίσης δεν κατονομάστηκε πολιτικό πρόσωπο». Εκείνη τη στιγμή ο δημοσιογράφος κ. Χιώτης απάντησε ότι κατονομάστηκε από την κυρία Ράικου. Ο κ. Μπίστης σημείωσε: «Καλό είναι οι ενέργειες οι δικαστικές να γίνονται σε χρόνο ο οποίος δεν είναι ύποπτος. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, υπάρχουν όλες οι πολιτικές ενστάσεις που έθεσε ο κ. Καμίνης. Ο κόσμος έχει σήμερα την αίσθηση ότι από τις εξεταστικές επιτροπές δεν βγαίνει τίποτα». 

Μετατάξεις – «ρουσφέτια» 

Για τη συγνώμη του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό σχετικά με τις πρόσφατες προνομιακές μετατάξεις στο Δημόσιο, ο κ. Μπίστης είπε: «Ο πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος απέναντι στην αριστερά είναι πιο αυστηρός από ότι στα άλλα κόμματα. Αποτελεί υποκρισία όταν έχει πάει διακομματικά το θέμα. Όταν έχει εισηγηθεί ο κ. Τραγάκης. Όταν έχουμε τα στοιχεία, ότι δεν ήταν συριζαίοι μέσα στη μετάταξη. Ήταν και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ και πρώην πρθυπουργούς. Ήταν μια κακή συναινετική διαδικασία η οποία όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προέκυψε επισπεύδων, δεν ήταν ο κ. Βούτσης. Ήταν ο κ. Τραγάκης. Προέκυψε μέσα από την διάσκεψη των προέδρων της βουλής και είχε ξεκινήσει μήνες πριν. Αυτή η υποκρισία να σταματήσει».

Πρόσθεσε ότι η συγνώμη του κ. Τσίπρα ήταν γενναία και πως θα ήθελε να την ακούσει και από τα άλλα κόμματα που όπως είπε «ήταν μέσα στο κόλπο» αλλά βγάζουν την ουρά τους απέξω και λένε «εσείς φταίτε μόνο». Απευθυνόμενος προς της κ. Ζαχαράκη, είπε: «Θα περίμενα να πείτε πως και ο κ. Τραγάκης επισπεύδων έχει την ευθύνη του. Και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα κόμματα». «Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην διάσκεψη των προέδρων. Δεν συμψηφίζω τίποτα. Η ευθύνη στη κυβέρνηση της αριστεράς είναι σοβαρή για αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη». 

Για τη συμμετοχή της ΝΔ σε αυτές τις διαδικασίες και αν έχει να απολογηθεί για κάτι, η Σοφία Ζαχαράκη απάντησε με χιούμορ: «Μάλλον πρέπει να πούμε και ευχαριστώ στην κυβέρνηση που δεν έφερε και περισσότερες μετατάξεις. Απότι κατάλαβα από την τοποθέτηση του κ. Μπίστη, πρέπει να νιώθουμε μια ευγνωμοσύνη. Η ΝΔ δεν ήταν εκεί αυτές τις μέρες, διότι πριν από δύο εβδομάδες και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας στάθηκε μπροστά στο λαό λέγοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία αυτή η κυβέρνηση με τη λαϊκή βούληση. Αποφάσισε να πάει σε εκλογές. Αποφάσισε να περάσουν πολλά σημαντικά ζητήματα σε μια Βουλή η οποία λειτούργησε μόνη της, πήγαν μόνοι τους και νομοθετούσαν και περνούσαν τις τροπολογίες, κάποιες από τις οποίες (βουλευτικές) έγιναν υπουργικές απλά άλλαξαν όνομα. Εκτός της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών που έγινε μέσα από το υπουργικό συμβούλιο και έγινε όλος αυτός ο πακτωλός, η ζέση στο κομμάτι το να περάσουν τις τροπολογίες τη τελευταία στιγμή. Δεν είναι εικόνα που μπορεί να εγκρίνει ο Έλληνας πολίτης. Και αν κάτι έγινε στο παρελθόν που έχουμε χαρακτηρίσει ως παθογένεια, ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση για να το κάνει τελικά καθεστώς; Δεν πρέπει να ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι επί δικής του κυβέρνησης αυτό δεν θα γίνει».

Τον λόγο πήρε ο κ. Καμίνης, ο οποίος είπε επί του θέματος: «Μακάρι τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να την δούμε να επαληθεύεται. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει από παλιά η συνήθεια, τη τελευταία στιγμή με τροπολογίες και μετατάξεις κτλ η κάθε κυβέρνηση να βολεύει με ένα πελατειακό τρόπο διάφορα συμφέροντα. Το πρόβλημα το σημερινό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ακριβώς αυτή τη πρακτική όταν είχε ανέλθει στην εξουσία. Και πρέπει να σημειώσουμε τις δύο φράσεις. Του ηθικού πλεονεκτήματος και ΄λοτι είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος. Πρέπει να γίνει μια νέα αρχή. Εγώ λαμβάνω τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη κατά γράμμα και θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία γιατί από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε έρθει επαγγελλόμενος στην εξουσία και τα επανέλαβε, στρώνουμε το χαλί στις δυνάμεις εκείνες πλέον οι οποίες καταγγέλλουν το κοινοβουλευτικό σύστημα ως μια διεφθαρμένη ελίτ που φροντίζει τα συμφέροντα της και τα δικά της τα παιδιά. Το μεγάλο συμπέρασμα που πρέπει να αντλήσουμε όλοι είναι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκαιρία να κλείσει η μεταπολίτευση στις αρνητικές της όψεις και να κάνουμε μια καινούργια αρχή στη νέα βουλευτική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλθηκε ότι όλα αυτά θα τα καταργούσε αλλά δεν το έκανε». 

Από τη πλευρά του ο Τάκης Μίχας είπε πως «η Μέρα 25 διαπιστώνει πως αρχίζει να εμπεδώνεται πια στη συνείδηση του λαού ότι οι λεγόμενες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι προσχηματικές, ότι στο βάθος όλοι οι πολιτικοί συγκροτούν μία ομάδα συμφερόντων και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μεγιστοποιήσουν τα συμφέροντά τους».  

Οι υποσχέσεις και η αλήθεια για τα προεκλογικά προγράμματα


Για το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Στουρνάρα για το πλεόνασμα, ότι κάνει «προβλέψεις μπακαλικής» και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προχθές στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Μπίστης είπε: «Τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί. Άκουσα μια κριτική, ότι οι 500.00 θέσεις εργασίας μέσα στην τετραετία είναι υπερβολή. Να θυμίσω ότι το 2010-2014 χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Δεν λέω ότι έφταιγε μόνο η τότε κυβέρνηση, η κρίση έπεσε με βιαιότητα επάνω, γίνανε και τα συγκεκριμένα λάθη, πάντως αυτό αφαιρέθηκε. Σήμερα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τις αρχές του 2019 έχει φέρει 380.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι βέβαια ποιοτικά οι καλύτερες. Η διαφορά μας από το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ότι έχει άλλο μίγμα. Έχει μίγμα ανάπτυξης αλλά και κοινωνικού κράτους ταυτοχρόνως. Η διαφορά μας είναι ότι η ΝΔ μιλάει γενικά και αόριστα για επενδύσεις».

Για τη μείωση φόρου σημείωσε: «Στις επιχειρήσεις θα μειώσουμε τον φόρο και από το 29% θα πάμε στο 25% με έναρξη 1% το 2019. Η ΝΔ λέει ότι θα μειώσει 8 μονάδες στα 2 χρόνια. Εμείς είμαστε πιο μετρημένοι επειδή θέλουμε να μείνουν χρήματα και για το κοινωνικό κράτος. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη μείωσης στις επιχειρήσεις αλλά την εξορθολογίζουμε». Ο κ. Μπίστης απέφυγε να απαντήσει για το ακριβές νούμερο του πόσο θα κοστίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ που χρειάζεται 1 δις. ευρώ, απάντησε: «Ο ΕΝΦΙΑ θα πάει μεσοσταθμικά στο 10% και 30% για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα». 

Για το τι θα πρέπει να περιμένει ο πολίτης από το πρόγραμμα της ΝΔ, και αν είναι προσαρμοσμένο στα οικονομικά δεδομένα τα τωρινά, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε: «Θυμίζω ότι από την 26 Μαϊου και μετά, οι αγορές έχουν υποδεχτεί την πολιτική αλλαγή με πολύ θετικό βλέμμα. Είχαμε ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο πάνω από 800 μονάδες με μία σταθερή πορεία», κάνοντας λόγο για μια πολύ καλή προοπτική της ελληνικές οικονομίας με μια νέα κυβέρνηση. Η κ. Ζαχαράκη συνέχισε λέγοντάς ότι «το 2016 στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με ισόποσες δαπάνες και θετικά μέτρα στα 2 δις».

Για την «τρύπα» στον προϋπολογισμό που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας είπε: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν παρέμενε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία πετυχαίνει το να είναι κάτω από τους στόχους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ούτε μία νέα επένδυση στην Ελλάδα». 

Η Κ. Ζαχαράκη υπερασπίστηκε τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «30% μείωση στον ΕΝΦΙΑ» λέγοντας πως είναι «μια δέσμευση που έχουμε ήδη κάνει εδώ και καιρό στους πολίτες. Στα δύο χρόνια με αρχική μείωση στο 20% και 10% τη δεύτερη χρονιά». Πρόσθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι «από τα πρώτα νομοσχέδια που θα οριστούν». Έκανε λόγο για μείωση ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% στα δύο πρώτα χρόνια. Μείωση στον φόρο των μερισμάτων, ήταν 15%, τον κατέβασαν στο 10% και έχουμε δεσμευτεί για μείωση στο 5%. Αυτά είναι η κορωνίδα της δικής μας δέσμευσης στους πολίτες». Έκανε λόγο για δέσμευση σχετικά με τη μείωση του πρωτόγεννούς πλεονάσματος μετά από δύο χρόνια, επειδή θα πρέπει να τρέξει πρώτα ο προϋπολογισμός. Στην τετραετία επί του συνόλου το κόστος των παροχών είναι περίπου 6 δις, με την αφαίρεση των δαπανών, σημείωσε η κ. Ζαχαράκη. Για να γίνει αυτό ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να φτάσει στο 4%. 

Για τις δηλώσεις του περί τέταρτου μνημονίου, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τις παροχές, και την επίθεση που δέχτηκε από τη κυβέρνηση για την συγκεκριμένη τοποθέτησή του -κυρίως από τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο- επειδή και το κόμμα του τις ψήφισε, ο Γιώργος Καμίνης τοποθετήθηκε: «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα λέγοντάς του πως είναι ένας κομματικός εγκάθετος και ότι λειτουργεί με κομματικά κριτήρια. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ατόπημα το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς. Έχουμε την Κομισιόν που λέει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι προβαίνει σε προβλέψεις από τώρα στο μέσο του έτους για το πλεόνασμα, όταν ο κ. Τσακαλώτος τον Απρίλιο ερχόταν ο ίδιος και προεξοφλούσε ένα υπερπλεόνασμα με βάση το οποίο ήρθαν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ψηφίσανε τα συγκεκριμένα τρία μέτρα. Τη μείωση του ΦΠΑ, τις 120 δόσεις και τη λεγόμενη 13η σύνταξη. Επομένως η βασική πολιτική ευθύνη είναι αυτή τη στιγμή στη κυβέρνηση και τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος φαίνεται να έχει εξαπατήσει το πολιτικό σύστημα για να πάνε να υπερψηφίσουν αυτά τα μέτρα».

Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι «τα διορθωτικά μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν μετά, θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να δει από που θα μπορέσει να τα ξεπληρώσει. Και δεν θα είναι μόνο αυτά, θα είναι η ΔΕΗ που είναι μια βόμβα τρομακτική ακόμα και για το τραπεζικό σύστημα. Η ΔΕΗ χρωστά 3 ή 4 εκατομμύρια σε τράπεζες. Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Η ΔΕΗ έκλεισε το 2014 με κέρδη 400 εκατομμύρια. Αν δεν βγει ο λογαριασμός θα ζητηθούν διορθωτικά μέτρα». 

Για τις δηλώσεις Τσίπρα για τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν αλλά δεν έχουν όλα καλή μυρωδιά» και «σηκώνω τα χέρια ψηλά», ο κ. Τάκης Μίχας είπε: «Δεν είναι ενδιαφέρουσες αυτές οι μικρές αψιμαχίες. Αυτό που νομίζω ότι είναι κυριολεκτικά του σουρεαλιστικότατο στοιχείο που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο τρόπος σκέψης της νομενκλατούρας των Βρυξελλών, οι οποίοι σ εμία χώρα που έχει χάσει τα τελευταία 8 χρόνια 25% του ΑΕΠ που έχει στείλει χιλιάδες νέους στα Γκουλάγκ της αιώνιας ανεργίας, να έρχονται σε μια τέτοια χώρα και να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνει εκτροχιασμός των δημοσίων δαπανών κτλ και μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που ασφαλώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Αλλά αν πιστεύει κανείς ότι θα λύσουν το μαζικό πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα είναι τελείως εξωπραγματικό. Σύμφωνα με τον Γιούνκερ η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες της Ευρώπης μαζί. Πού είναι η ανεργία; Στο 20%. Άρα το θέμα της ανάπτυξης είναι πιο πολυσύνθετο από τις μεταρρυθμίσεις».