Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές – Οι επιδιώξεις Ελλάδας και Τουρκίας

Αρχίζει στις 10 το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. 

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας έχει οριστεί ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ.

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις», διαμηνύει η ελληνική πλευρά. Επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο θέμα που συζητά είναι οι θαλάσσιες ζώνες και δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα άλλο στην ατζέντα.

Από την πλευρά της η Άγκυρα δημοσίως τουλάχιστον αναφέρει ότι θέτει και άλλα ζητήματα από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι τις «γκρίζες ζώνες».

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Τη στιγμή που θα ξεκινούν οι διερευνητικές, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον υψηλό εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην Ελλάδα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας για τα Rafale

Αύριο Δευτέρα, φτάνει στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί , προκειμένου να υπογράψει με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη σύμβαση για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου Rafale.

Την Γαλλίδα αξιωματούχο θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 16.30.

Πηγή: skai.gr