Aντιπαράθεση αρχηγών στη Βουλή

Τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου από κοινού να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την προημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΝ. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και αναφέρθηκε σε τρεις άξονες που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, δηλαδή σε εκπαίδευση, ανάπτυξη και απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι από 11,3% που ήταν η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2004, υποχώρησε το αντίστοιχο διάστημα του 2005, στο 9,7%. Απαντώντας στα περί απόπειρας συγκάλυψης των υποκλοπών, μίλησε για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας λέγοντας ότι όσοι ισχυρίζονται αυτό γνωρίζουν ότι πρώτος στόχος υπήρξε ο ίδιος και μέλη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη θα φωτίσει όλες τις πτυχές για να δούμε ποιοι είχαν λόγους να παρακολουθούν και ποιος ήταν ο σκοπός τους» και συνέχισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε την πολιτική της ευθύνης και είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για συγκάλυψη όταν το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η συγκάλυψη είναι έννοια και πρακτική ταυτισμένη με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».
Ακόμα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του χρηματιστηρίου και των παράνομων ελληνοποιήσεων, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματικά παιχνίδια «Εμείς, κατέληξε, ό,τι πληροφορίες είχαμε τις δώσαμε στη δικαιοσύνη».
Τέλος, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να λύσει προβλήματα και στηρίζεται σε πλατιά κοινωνική συμμαχία. «Ο λαός δε σας νοσταλγεί. Εσείς νοσταλγείτε την εξουσία και τα στελέχη σας που συνήθισαν στις καρέκλες», κατέληξε.
ΠΑΣΟΚ: Συγκάλυψη
Κριτική εφ` όλης της ύλης άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με σημείο αιχμής το σκάνδαλο των υποκλοπών. O κ. Καραμανλής απέδωσε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη συγκάλυψη -όπως είπε- της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι για όποιες άλλες ευθύνες θα δείξει το μέλλον. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι κράτησε κρυφή την υπόθεση των υποκλοπών από τη Βουλή και επέλεξε για συμμάχους τους υπαλλήλους των πολυεθνικών. Εξάλλου, στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει τί διαβεβαιώσεις έδωσε η κυβέρνηση στον κ. Κορωνιά για να μην πάει και καταγγείλει διαφανώς την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 11 μήνες δεν απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ, ο πρόεδρος της οποίας έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ανακαλύψει τους δράστες. «Μήπως δε θέλετε να αποκαλυφθούν;» αναρωτήθηκε.
«Είστε κυβέρνηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην ανεργία και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά επενδύουν στο κεφάλαιο και όχι στον άνθρωπο.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αυταρχισμό και αλαζονεία και υποστήριξε ότι επί κυβερνήσεως ΝΔ ο ελεύθερος πολίτης έγινε επιτηρούμενος, υποκλεπτόμενος, επιστρατευόμενος, χρεωμένος, άφωνος.
ΚΚΕ: Η επιστράτευση δε θα είναι η τελευταία
Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο κλίμα υψίστης ευαισθησίας, όπως είπε, που δημιουργήθηκε με το θέμα των υποκλοπών, τόνισε ότι δεν κατάλαβε τις αντιδράσεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, λέγοντας ότι και οι δυο γνωρίζουν ότι είναι νομιμοποιημένη η παρακολουθηση.
Ακόμα, η κα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσκάλεσε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους υποσχόμενος φθηνό εργατικό δυναμικό. Προέβλεψε ότι η πρόσφατη επιστράτευση δε θα είναι η τελευταία και απέρριψε την κοινωνική γαλήνη που πρότεινε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι το κόμμα της δεν αποδέχεται τη μετατροπή του εργαζομένου σε σκλάβο.
Τέλος, η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ως παραχώρηση του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
ΣΥΝ: Καλπάζει η ανεργία
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν κατευθύνονται προς τη θεραπεία των αιτιών της ανεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη σε αριθμούς ανάπτυξη της ΕΕ και παράλληλα καλπασμό της ανεργίας, χαρακτήρισε «λάθος» το μοντέλο ανάπτυξης, καθώς όπως είπε, «δεν φέρνει θέσεις εργασίας» και έκανε 10 προτάσεις που -κατά τη γνώμη του - θα αποτελούσαν πλέγμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος έκανε έκκληση στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΚΚΕ για μια κοινή προσπάθεια που θα ακυρώνει τη δυνατότητα επιστράτευσης από την κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr