Αντίο στον «καπετάν Γιώτη»

«Πολιτικά δεν έχω τίποτα ν‹αφήσω. Ό,τι είχα, το έδωσα με τη δράση μου. Ν‹αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό...Θέλω να επιστρέψω και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα. Στο Πολιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά, για να‹χω αγνάντιο...Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί, για να μη με ξεχώσουν τ‹αγρίμια...»
Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Χαρίλαου Φλωράκη, που έσβησε στα 91 του χρόνια, το απόγευμα της Κυριακής, από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του, στο Χαλάνδρι.
«Εσύ που πέρασες δεν είσαι ένα τραγούδι που τελείωσε...».
Με την παράφραση του στίχου από το πένθιμο εμβατήριο του Ναζίμ Χικμέτ έκλεισε η Αλέκα Παπαρήγα τον επικήδειο προς τον Χαρίλαο Φλωράκη.
Παρόντες στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, χιλιάδες κόσμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί, και εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος.
Η σωρός του ιστορικού ηγέτη, έκανε το γύρο του κτιρίου με τιμητική φρουρά νεολαίους εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων και υπό τους ήχους αντάρτικων τραγουδιών και τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος ήταν παρών.
Ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ, χαρακτήρισε το Χαριλαο Φλωρακη, ο πρωθυπουργός, μετά την κηδεία.
Αποτελεί παράδειγμα ήθους, συνεπείας και αυτοθυσίας για τις αξίες που πίστευε, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η ταφή του Χαριλάου Φλωράκη θα γίνει αύριο στο Παλιοζογλώπι Αγράφων, όπως το ζήτησε ο ίδιος με το χειρόγραφο σημείωμά του.
Γεννημένος το 1914 στη Ραχούλα Καρδίτσας, ο Χαρίλαος Φλωράκης γίνεται μέλος του ΚΚΕ το 1941, ενώ το 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ. Το 1972 αναδεικνύεται γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 1974 με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς.
Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια. Το 1989 ο Χαρίλαος Φλωράκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ της Αριστεράς, απ` όπου αποχώρησε δυο χρόνια αργότερα και δημιούργησε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Την ίδια χρονιά (το 1991), στο 14ο συνέδριο εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.
Μηνύματα
Στη συνέπεια και στην πίστη στις ιδέες του Χαρίλαου Φλωράκη αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια, πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα».
Ο πρωθυπουργός,Κώστας Καραμανλής, τόνισε πως «ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που συνέβαλαν προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας. Τη συμβολή του αυτή η Ιστορία και οι πολίτες την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν».
Ιστορικό ηγέτη της κομμουνιστικής αριστεράς, φυσικό ηγέτη του ΚΚΕ, πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό με ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, χαρακτηρίζει το Χαρίλαο Φλωράκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Λεωνίδας Κύρκος, επίσης ιστορικός ηγέτης του αριστερού κινήματος σε δήλωσή του αποχαιρετά με «τιμή και οδύνη» το Χ. Φλωράκη.
«Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στη σορό του και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του για τη μεγάλη απώλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Για έναν αγωνιστή των ιδεών του, ασυμβίβαστο μαχητή και καλό πατριώτης, κάνει λόγο στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα της η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ως επική μορφή της Αριστεράς χαρακτηρίζει το Χαρίλαο Φλωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί», καταλήγει ο κ Αλαβάνος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στη δήλωσή του αναφέρει πως «χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος».
Για ιστορικό ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος κάνει λόγο ο Γιάννης Μπανιάς.
Πηγή: skai.gr