Αντιδράσεις-δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. Εύχομαι επιτυχία στο έργο της για το καλό όλης της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κουράσει και ότι υπήρξε ένα παρελθόν με λάθη.
Θα σταθούμε, πρόσθεσε, ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων και αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ρεβανσισμού και δημιουργίας κομματικού κράτους.
Ο κ Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ασκήσει ποιοτική πολιτική και ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ σε Κυπριακό και Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Ο ελληνικός λαός έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης προσθέτοντας ότι ήρθε η στιγμή ο λαός να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη στη θέση εξουσίας.
Ο κ. Σημιτης εξέφρασε τέλος την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να εργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας.
Δηλώσεις στελεχών
Σύμφωνα με το γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γ. Σουφλιά, όσο ταχύτερα ανακοινωθεί και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση «τόσο το καλύτερο».
Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης, ωστόσο, η τελική απόφαση είναι του μέλλοντος πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στο σενάριο διεξαγωγής εκλογών το 2005 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι εάν η διαφορά είναι πάνω από 3% τότε, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τολμήσει να ζητήσει εκλογές. Εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει κάτω από 120 έδρες, πρόσθεσε, δεν θα αιωρείται το ενδεχόμενο του ενδιάμεσου σταδίου. Για την ψήφο του ελληνικού λαού, είπε ότι ανταποκρίθηκε στο σύνθημα «πολιτική αλλαγή», και εκτίμησε ότι οι «ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι τιμωρούν, ενώ με τη διαφορά που μας έδωσαν έδειξαν ότι δεν μεμψιμοιρούν».Τέλος ο κ. Σουφλιάς είπε ότι «δεν θα κάνουμε πολιτική λιτότητας, αλλά πολιτική συμμαζέματος» και τόνισε ότι αυτό που θα χαρακτηρίσει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η σύνεση, ο διάλογος και η τόλμη.
«Έχω πολλή δουλειά να κάνω στο δήμο», δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη από τη Ρηγίλλης, εκφράζοντας την ευτυχία της για το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και τη στήριξη που παρέσχε στην παράταξη κατά την προεκλογική περίοδο. Όσο για το επόμενο διάστημα, είπε, ότι απαιτείται πολλή δουλειά, με σωφροσύνη, με αυτοσυγκράτηση και ταπεινότητα.
«Αύριο είναι μια καινούργια ημέρα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας» δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλουενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου, επιφυλάχθηκαν για την ώρα της ανακοίνωσης ενός αξιόπιστου δείγματος επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων.
Από την πλευρά του ο Τηλέμαχος Χυτήρης σε παρατηρήσεις του επι των exit polls διαπίστωσε μια στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά,συμπληρώνοντας πως «εμείς έχουμε το έργο μας,το οποίο ίσως, δεν προβλήθηκε αρκετά».
«Βρεθήκαμε μακριά απο τα κοινωνικά στρώματα - παρατήρησε ο Θόδωρος Τσουκάτος.Κάποια στιγμή οι ασθενείς κοινωνικές τάξεις ένοιωσαν ανασφάλεια». Παρά ταύτα,« ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εντολή να δρομολογήσει αλλαγές»πρόσθεσε.
«Ηρθα να συγχαρώ τον αυριανό πρωθυπουργό και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του``,δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φθάνοντας στις 20.15 στη Ρηγίλλης.
«Όσο μεγαλύτερη η νίκη τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζεσαι³,δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος μετά την ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων εξόδου
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μιλτιάδης Εβερτ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλη ήττα - όπως είχε προβλέψει ο ίδιος -και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν ήταν πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Δεν είναι ευχάριστα τα αποτελέσματα. Θα περιμένουμε τα ολοκληρωμένα», δήλωσε πριν από λίγο ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
« Η ήττα του ΠΑΣΑΟΚ οφείλεται σε λάθη ουσίας. Προκάλεσε δυσαρέσκεια που δεν την αντιμετώπισε η αλλαγή αρχηγού», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Αντώνης Σκυλάκος.
«Το ΔΗΚΚΙ έδωσε τη μάχη και πάνω από όλα την έδωσε με αξιοπρέπεια», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Σούκης, από το ΔΗΚΚΙ.
«Θα είναι μία μεγάλη και καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των προσδοκιών μας», δήλωσε στο σταθμό μας ο Μιχάλης Λιάπης.
«Εκφράζεται η δυσαρέσκεια μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας. Είμαστε αισιόδοξοι για την είσοδο του Συνασπισμού», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.
Το μήνυμα των εκλογών αλλά και της ΝΔ είναι να κινηθεί σεμνά και σοβαρά κυρίως από αύριο στην κυβέρνηση, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης.
Η ΝΔ πέτυχε μία μεγάλη νίκη και οι πολίτες περιμένουν από τη ΝΔ δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.
» Σήμερα θριάμβευσε η επιλογή του Κ. Καραμανλή να μιλήσει στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια. Από αύριο μια καινούργια μέρα ξημερώνει για τη χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς
Πηγή: skai.gr