Κλείσιμο

Αντεγκλήσεις για την υπόθεση Βατοπεδίου

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η δημόσια περιούσια σχετικά με τις παραχωρήσεις και ανταλλαγές στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Φώτη Κουβέλη σχετικά με την εκποίηση των Ολυμπιακών κτιρίων, που προορίζονταν για τη στέγαση υπηρεσιών του υπουργείου Απασχόλησης και παραχωρήθηκαν στη Μονή.

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο κόστος των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, είπε ότι το ποσό που καταβλήθηκε το 2003 από την ΚΕΔ για την αγορά του οικοπέδου ανέρχεται στο ποσό των 12.707.540 ευρώ, ενώ η αρχική σύμβαση κατασκευής των κτιρίων, που υπεγράφη το ίδιο έτος, ανέρχεται στο ποσό των 28.005.456 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Ο κ. Λέγκας υποστήριξε για την αγορά του οικοπέδου και κατασκευή των κτιρίων δεν υπήρξε δάνειο από τράπεζα του εξωτερικού, αλλά src=http://www.admin.skai.gr/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
src=http://www.admin.skai.gr/upload_files/Image/Grafika%20telika/BIGdiavasteakomamikrofinal.png
• • συνήφθη τον Απρίλιο του 2003 δανειακή σύμβαση μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Εμπορικής Τράπεζας με την έγκριση των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης σημείωσε πώς από τα ποσά που ανέφερε ο υφυπουργός δαπανήθηκαν πάνω από 43 εκατ. ευρώ, οι εκτιμητές του Δημοσίου στην έκθεσή τους τα αποτίμησαν στα 39.500.000 ευρώ και σημείωσε πώς σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα με τη μεσολάβηση της Κ.Ε.Δ., παραχωρήθηκανανταλλάχθηκαν με ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου στην τιμή των 17.900.000 ευρώ που στη συνέχεια δόθηκαν στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία NOLIDEN LIMITED στην τιμή των 41 εκατ. €.

O κ. Κουβέλης αναρωτήθηκε γιατί εάν το δημόσιο ήθελα να εκποιήσει τα εν λόγω κτίρια δεν το έκανε μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού αλλά αντίθετα έβαλε μεσάζοντα τη Μονή Βατοπεδίου, επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Εξεταστικής Επιτροπής με ανοικτό χρονικό ορίζοντα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει έκθετη.

Ο κ. Λέγκας ανταπάντησε πως το όλο θέμα της Μονής Βατοπεδίου θα εξετασθεί από μηδενική βάση. Και στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει η ανάκληση της αποδοχής των επίμαχων γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία αποδοχή είχε γίνει από τους υφυπουργούς Οικονομικών κυρίους Δρυ και Φωτιάδη επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεισάγεται η υπόθεση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων ώστε να επανεξετασθεί το ζήτημα από μηδενική βάση, αφού ληφθούν υπ' όψιν τα νεότερα στοιχεία. Η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές της έχει οδηγήσει στη ριζική επανεξέταση της υπόθεσης με σκοπό να λάμψει η αλήθεια.
Πηγή: skai.gr