Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τα περί αναβάθμισης τουρκικών F-16: Τι απαντούν αμερικανικές πηγές

Κινητοποίηση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 με πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα αξίας 400 εκατ. δολαρίων κατόπιν εντολής του Τζο Μπάιντεν.  

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό ανοίγει το δρόμο και για την μελλοντική προμήθεια των 40 F-16 που έχει ζητήσει η Άγκυρα. 

Υποβαθμίζουν το θέμα αμερικανικές πηγές

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι Αμερικανοί κάνουν λόγο μόνο για αίτημα αναβάθμισης του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ. «Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση» τονίζεται. 

Ερωτηθείσα εξάλλου για τις τουρκικές υπερπτήσεις από την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Έρικα Όλσον δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται απολύτως να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι χώρες της περιοχής να βρουν λύση στις διαφορές τους ώστε να ενισχύσουν τη σταθερότητα» είπε. «Οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να λυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε η κ. Όλσον. 

Τι αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα για τα τουρκικά F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσιγνκτον προετοιμάζει έτσι το έδαφος για μια επικείμενη πρόταση πώλησης επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr