Ανασχηματισμός με στόχο την κεντροαριστερά και προεκλογικό άρωμα από Τσίπρα

Με στρατηγικό σχέδιο να συνεχιστούν οι αναφορές σε μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς και να δελεαστούν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ έγινε ο μικρής έκτασης ανασχηματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα δύο πρόσωπα που συμβολίζουν αυτή την στρατηγική είναι ο Θάνος Μωραΐτης και ο Άγγελος Τόλκας, οι οποίοι σταδιοδρόμησαν επί χρόνια στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και πλέον αναλαμβάνουν καθήκοντα υφυπουργού στα Υποδομών και Μεταναστευτικής Πολιτικής αντίστοιχα.

Οι βιογραφίες

Ο κ. Μωραΐτης εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ το 2004 και διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2000 εξελέγη γραμματέας της νεολαίας του κόμματος.

Ανάλογη διαδρομή έχει ακολουθήσει ο κ. Τόλκας.

Το 2004 εκλέχτηκε στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στην συνέχεια υπηρέτησε ως νομαρχιακός σύμβουλος στην Ημαθία και εξελέγη βουλευτής στην ίδια περιφέρεια το 2009. Το 2011 ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας.

Σημειώνεται πως αμφότεροι έχουν επικρίνει έντονα τις κινήσεις του Κινήματος Αλλαγής τους τελευταίους μήνες.

Οι συγκρούσεις με Γεννηματά

Τον Δεκέμβριο, σε επιστολή του προς την γραμματεία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μωραΐτης άφησε αιχμές για την στρατηγική του κόμματος, λέγοντας πως οι θέσεις του «ετεροκαθορίζονται συνεχώς» ανάλογα με τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα για κίνδυνο οριστικής διάλυσης του ΚΙΝΑΛ εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα κι εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες.

Ο κ. Τόλκας από την πλευρά του ήλθε σε σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Οκτώβριο και παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την επιτροπή ψηφοδελτίων.

Πέραν αυτών των δύο ο ανασχηματισμός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα πλαισιώνεται από την Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία επιστρέφει στο ΥΠΕΞ με ευθύνη τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Οι υπόλοιπες αντικαταστάσεις αφορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι υποψήφια στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
Πηγή: skai.gr