Aμυντική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Υπεγράφη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Τεχνική Συμφωνία για τη δημιουργία του τακτικού σχηματισμού μάχης με τη βασική συμβολή της Ελλάδας και τη συμμετοχή της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Όπως δήλωσε, ``με αυτή τη συμφωνία εκπέμπουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς οι συμμετέχουσες χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι στην προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή και ο σχηματισμός αυτός αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε αποτελεσματικά να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής δύναμης που θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή ιδέα και όραμα``.
Σημειώνεται ότι ο σχηματισμός, που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμος τον Ιούλιο του 2007 για την ανάληψη ειρηνευτικών αποστολών στην ευρύτερη περιοχή, θα έχει δύναμη 1.200 στελεχών, με την Ελλάδα να συνεισφέρει το μεγαλύτερο αριθμό. Σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν ήδη ρυθμιστεί ζητήματα όπως η πολυεθνική στελέχωση του στρατηγείου του σχηματισμού, η υποστήριξη της διοικητικής μέριμνας, η μεταφορά των δυνάμεων και η εκπαίδευση.
Η υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Εξ άλλου, στην τακτική εξαμηνιαία σύνοδο του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων με σύνθεση υπουργών άμυνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα έγινε μια ανασκόπηση της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και της πορείας τω εν εξελίξει ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου η Ελλάδα θα αναλάβει τη διοίκηση του βόρειου τομέα από την 1η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Β. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ακόμη της συμμετοχή της Ελλάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Προστασία Δυνάμεων « του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών -μελών στον τομέα της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr