Αμερικανός αναλυτής σε ΣΚΑΪ: Εγκλωβισμένη η Τουρκία-Δεν θα δει F-16 αν επιμένει με τους S-400

Η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στην τακτική της τα τελευταία δυο χρόνια, λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Αμερικανός αναλυτής και μελετητής της σύγχρονης Τουρκίας, Νίκολας Ντάνφορθ.

Yποστηρίζει μάλιστα ότι η Αμερική είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους τον Ερντογάν ώστε να αντιστρέψει την απόφασή του για την προμήθεια των S-400. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε δει έναν ολοένα και αυξανόμενο εκνευρισμό, στην ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων. Ο Ακάρ μίλησε για επιθετικές ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου. Ο Τσελίκ δήλωσε πως η Ελλάδα προκαλεί. Πού οφείλεται αυτή η κλιμάκωση; 

Νίκολας Ντάνφορθ: Νομίζω ότι βλέπουμε μια κορύφωση της δυναμικής, που εμφανίζεται στην ανατολική Μεσόγειο, τα τελευταία δύο χρόνια. Η Τουρκία αισθάνεται όλο και περισσότερο περικυκλωμένη από εχθρικές δυνάμεις, από μια συμμαχία εχθρικών δυνάμεων. Και όμως, απαντά σταθερά με προκλητικές κινήσεις, που δεν την οδηγούν στην έξοδο από αυτήν την απομόνωση, κινήσεις οι οποίες δεν ενίσχυσαν μόνο τους φόβους μεταξύ των γειτόνων της Τουρκίας, αλλά ενίσχυσαν το είδος της συνεργασίας τους και αφήνει την Τουρκία να αισθάνεται περικυκλωμένη. Αυτή τη στιγμή, βλέπετε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για προσέγγιση με την Αίγυπτο, δεν έχουν πάει τόσο καλά, όσο ήλπιζε η Άγκυρα. Βλέπετε να ξεδιπλώνεται μια νέα κρίση με το Ισραήλ, σχετικά με τη σύλληψη ενός ζευγαριού Ισραηλινών, με πλαστές κατηγορίες κατασκόπων. Την ίδια στιγμή, φυσικά, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αυξάνει και την ελληνική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Και πάλι, νομίζω ότι αυτό απλώς ενισχύει τη δυναμική, που οδήγησε την Άγκυρα να κάνει τα βήματα, που με τη σειρά τους οδήγησαν στα ίδια τα πράγματα, που βλέπετε σήμερα. 

Ερώτηση: Για πρώτη φορά, ο Ερντογάν μίλησε δημοσίως, για την πιθανότητα να χάσει τις εκλογές. Είναι αυτό ένα σημάδι συνειδητοποίησης, πως είναι απομονωμένος, εσωτερικά κι εξωτερικά; 

Νίκολας Ντάνφορθ: Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, βρισκόμαστε στο σημείο όπου πολλοί παρατηρητές είναι πολύ σίγουροι ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Και πως δεδομένων των δημοσκοπήσεων, ο Ερντογάν θα χάσει καθαρά και αυτό θα είναι το τέλος του Ερντογάν. Υπάρχουν και άλλοι παρατηρητές, που είναι εξίσου σίγουροι, ότι παρά τη δυναμική αυτή, ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την εξουσία, με αυταρχικό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα και ότι τελικά θα το καταφέρει. Και πάλι, υπάρχει μακρά παράδοση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Τουρκία. Αυτή η χώρα είχε πραξικοπήματα, αλλά όταν έγιναν εκλογές, ήταν δίκαιες και τα αποτελέσματα έγιναν σεβαστά. 

Ερώτηση: Και σε σχέση με το αίτημα για την αναβάθμιση των F-16; Είναι σε θέση η Τουρκία, να διαπραγματευτεί εναλλακτικές πηγές προμήθειας στρατιωτικού υλικού; 

Νίκολας Ντάνφορθ: Ξέρετε, σε αυτό, η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, έχει αλλάξει, όπως νομίζω ότι έχουμε συζητήσει εδώ, στο παρελθόν. Αργά αλλά σταθερά, έχετε δει μια μετακίνηση: από την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το πώς να αποφύγει την "απώλεια" της Τουρκίας, στην θέση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σκληρότερα μέτρα για να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει με το αίτημα της Τουρκίας για νέες αγορές F-16 και αναβαθμίσεις F-16, θα είναι πραγματικά μια δοκιμή για το πόσο μακριά έχει προχωρήσει αυτή η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Και πάλι, υπάρχουν άνθρωποι που το παρακολουθούν πολύ στενά και σκέφτονται στο τέλος της ημέρας, ότι οι φόβοι για την απώλεια της Τουρκίας, οι φόβοι για τη στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία, θα είναι αρκετά μεγάλοι, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνει αυτές τις πωλήσεις. Και ακούτε άλλους να προβλέπουν, ότι ο εκνευρισμός με την Τουρκία είναι τόσο έντονος, η αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιπαρατεθούν επιτέλους απέναντι στην Τουρκία, είναι τόσο ισχυρή, που χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμό για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αυτή η πώληση F-16 δεν θα γίνει ποτέ. Και έτσι πάλι, νομίζω ότι θα μάθουμε σύντομα σε αυτή την περίπτωση. 

Πηγή: skai.gr