Τα πλεονεκτήματα του «αόρατου» μαχητικού F35, αναλύει ο Αλκιβιάδης Στεφανής

“Το F-35 δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα οπλικό σύστημα. Το F-35 είναι μία πλατφόρμα. Ένα σύστημα όπου επάνω του έρχονται και συνδέονται όλα τα οπλικά συστήματα της χώρας, στρατού, ναυτικού αεροπορίας και μπορεί να λειτουργήσει ως μία βάση από την οποία μπορείς να χειριστείς το σύνολο των υπαρχόντων όπλων σε διάστημα, σε αέρα , σε ξηρά και σε θάλασσα. Άρα μας παρέχει ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Στεφανής, τέως υφυπουργός Άμυνας, επίτιμος Αρχηγός Στρατού, μετά την είδηση που έκρυβε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, πως η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια μοίρα (18-24) αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.

«Ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος F-35 στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας» είπε ο πρωθυπουργός.

“Στην παρούσα περίοδο διεθνώς μετράει το πόσο ισχυρός είσαι για να μπορέσεις να προστατέψεις τα συμφέροντά σου. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η παρούσα ισχύς της χώρας με προβολή στο μέλλον και γι΄αυτό έκανε συνολικές ενέργειες. Ενισχύει το ναυτικό συνολικά, ενισχύει την αεροπορία και τον στρατό ξηράς και είδε το κενό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον και γι΄αυτό προχώρησε στην προσθήκη των F-35” επισήμανε ο κ. Στεφανής.

Όσο για το “αόρατο” πολεμικό αεροπλάνο F-35 ενημέρωσε:

“Αυτό καθεαυτό το οπλικό σύστημα ανήκει στην 5η γενιά των οπλικών συστημάτων της αεροπορίας – ήδη βρισκόμαστε με την αναβάθμιση που κάνουμε των F-16 στην έκδοση Viper, στην 4η και κάτι- είναι ένα αεροσκάφος που δεν μπορεί να το εντοπίσει κάποιος με τα ραντάρ του, είναι τεχνολογίας stealth, έχει πολλαπλά οπλικά συστήματα, πολλαπλούς αισθητήρες με τους οποίους μπορεί να διαχειριστεί πάρα πολλές απειλές από πάρα πολύ μακρυά. Εάν το Ραφάλ μπορεί να διαχειριστεί ένα στόχο στα 150 χιλιόμετρα μακρυά φαντάζεται κανείς τι μπορεί να κάνει το F-35″

Επιπλέον σημείωσε πως “η Ελλάδα τόσο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού όσο και ως προς την εξέλιξη των οπλικών της συστημάτων κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς αεροπορίας και όχι μόνο”.

Όσον αφορά στην απόκτηση μίας μοίρας F-35, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανέφερε πως “μία μοίρα αεροσκαφών είναι από 18 έως 24. Πιστεύω ότι θα πάμε στα 24, F-35. Το να πάρεις ένα οπλικό σύστημα είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις σε σχέση με όσα πρέπει να διασφαλίσεις για την υποστήριξή του (νέες υποδομές, εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, εξομοιωτές).

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα απόκτησής τους, είπε ότι “η κυβέρνηση είδε πως τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να το κάνουμε. Το χρονικό αυτό ορόσημο δεν είναι τυχαίο, διότι το 2028 προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των Ελληνικών F-16″.

“Στο κομμάτι των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να κάνουμε το άλμα για το μέλλον” επισήμανε “μετά και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί παγκοσμίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Για την απειλή βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε:

“Η Τουρκία προσπαθεί με τακτικισμούς να κερδίσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα στο θέμα μιας διελκυστίνδας πολιτικής. Θα έρθει να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα, που για εκείνη θεωρούνται σημαντικά για να πει το “ναι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”.

Αλλάζει σελίδα η παγκόσμια ιστορία εκτίμησε, μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδος, ως ενεργειακού κόμβου και τις νέες ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι “Η στάση μας απέναντι στις ΗΠΑ, δείχνει ότι είμαστε ένας σύμμαχος ηθικός, ισχυρός που δεν πάει να ζητήσει και να παρακαλέσει αλλά να καταδείξει την ισχύ του και να πει ότι “”έχεις να κερδίσεις και εσύ από τη συμμαχία μαζί μου” γι΄αυτό έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από μία μεγάλη χώρα”.

Ως πολύ σημαντικό και ανησυχητικό κατέδειξε το ότι “Ακόμη και η απειλή από τον πρόεδρο Πούτιν ότι μπορεί να κάνει χρήση του πυρηνικού όπλου γεννά ως αποτροπή την ιδέα και σε άλλες χώρες να έχουν την ίδια δυνητκή απειλή, την ιδέα όταν τελειώσουν τα συμβατικά τους όπλα να έχουν και ένα πυρηνικό όπλο και αυτό είναι πολύ κακό για την παγκόσμια ισορροπία”.

Πηγή: ΕΡΤ