Ακρόπολη-Dior: Καταγγελία για 9μετρα φορτηγά στο Βράχο – ΥΠΠΟ: Fake news και μιζέρια

Νέα πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για την Ακρόπολη, αυτή τη φορά για την άδεια που δόθηκε από το ΚΑΣ για φωτογράφηση στον Οίκο υψηλής ραπτικής Dior.

Για μετατροπή της Ακρόπολης και άλλων σημαντικών μνημείων σε πασαρέλα του οίκου υψηλής ραπτικής, έκανε λόγο η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. Κατηγόρησε το υπουργείο Πολιτισμού ότι αρκέστηκε σε διαρροές στον Τύπο και δεν ανακοίνωσε επίσημα τους όρους και το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης.

Τονίζει επίσης ότι η πρόκειται για «προειλημμένη πολιτική απόφαση από την υπουργό και τον πρωθυπουργό» και πως η έγκριση του ΚΑΣ δεν μπορεί να  τη νομιμοποιήσει εκ των υστέρων.

«Η Ακρόπολη είναι μη διαπραγματεύσιμη αξία από μόνη της και αυτό έπρεπε να είναι αυτονόητο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ», «θα ήταν σκόπιμο να μην ταυτίζεται με τραυματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως το 1951, έστω και μέσα από το φακό ενός οίκου μόδας όπως του Dior», τονίζει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής για τα «οκτώ εννιάμετρα φορτηγά»

Παράλληλα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αυγή» αναφέρει ότι «οκτώ εννιάμετρα φορτηγά θα μεταφέρουν στον Βράχο τον εξοπλισμό για την φωτογράφιση του Οίκου Dior» και πως «μετατρέπουν το Παλαιό Μουσείο σε καμαρίνι για 150 άτομα, όπου θα γίνει η προετοιμασία της φωτογράφισης».

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

ΥΠΠΟ: Θέλουν μια Ελλάδα μικρή και στη μιζέρια

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει fake news τα περί προειλημμένης πολιτικής απόφασης και κάνει λόγο για «μνημείο ψεύδους, διαστροφής και υποκρισίας».
«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες και τα ελληνικά εργαστήρια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πέντε αρμόδιες υπηρεσίες μελέτησαν το φάκελο και εισηγήθηκαν θετικά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ακολούθως τα 30 μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της αδειοδότησης του συνόλου των εκδηλώσεων, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου.

«Αλλά η ομόφωνη απόφαση των επιστημόνων, δεν λέει απολύτως τίποτα στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια Ελλάδα στα μέτρα τους. Μικρή, εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, στην απομόνωση, στην ομφαλόσκοπηση και στη μιζέρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε υψηλούς τόνους απαντά το υπουργείο Πολιτισμού στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» απαντώντας σκωπτικά ότι «ευτυχώς, ο νέος  ανελκυστήρας  λειτουργεί άρτια, ώστε να εξυπηρετήσει την άνοδο και των οκτώ εννιάμετρων φορτηγών».

«Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παράξει επί 4,5 χρόνια πολιτιστική πολιτική, τον έχει οδηγήσει σε απεγνωσμένες ανακοινώσεις οι οποίες στηρίζονται, είτε σε διαστρεβλώσεις, είτε σε fake news», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Χαρακτηρίζει «επιστροφή στο παρελθόν» και «διχαστική γλώσσα» την αναφορά της κ. Αναγνωστοπούλου σε «τραυματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας» και προσθέτει ότι «δυστυχώς, το μόνο τραυματικό είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας στις δηλώσεις της».

Πηγή: skai.gr