Αιγαίο, το «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνει η κοινή γνώμη, σύμφωνα με το βαρόμετρο Ιουνίου του ΣΚΑΪ και της VPRC. Ειδικότερα, το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μείνει στάσιμες, το 48% ότι έχουν επιδεινωθεί και μόλις το 6% ότι έχουν βελτιωθεί. Παράλληλα επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Αιγαίο και ακολουθούν: το Κυπριακό (11%) και η μειονότητα στη Θράκη (7%). Έξι στους 10 (58%) δεν εμπιστεύονται το δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ ποσοστό 24% θεωρεί πιθανή μία πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, έναντι 72% που θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 3 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ: 38,5%, ΚΚΕ: 8,5%, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ 4,5%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 56% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 23%, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής (49%). (Παπανδρέου 27%)
«Σε κάθε περίπτωση η δημοσκόπηση δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι - όπως προκύπτει- οι πολίτες υποδεικνύουν στην αντιπολίτευση να ασκήσει με υπευθυνότητα το ρόλο της.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «η κοινωνία αισθάνεται ανασφάλεια λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης στην εξωτική πολιτική αλλά και σε θέματα όπως οι υποκλοπές και οι απαγωγές Πακιστανών».
• Γνώμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

• Ικανοποίηση από κυβέρνηση - αντιπολίτευση
• Καταλληλότερος πρωθυπουργός - παράσταση νίκης

Πηγή: skai.gr