«Αγώνας δρόμου» για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Στα... βαθιά μπαίνει η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έκτη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση και κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος (PSI+) και να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η ολοκλήρωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζει το απόγευμα στις 7 στην Ολομέλεια της Βουλής -με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Λουκά Παπαδήμο- η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση. Θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να αναφερθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι έγιναν πολλά, ωστόσο δεν είναι αρκετά.

Θα ξεκαθαρίσει επίσης πως η χώρα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώ είναι ανάγκη να επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Ο κ. Παπαδήμος θα υποστηρίξει τέλος, πως είναι αισιόδοξος ωστόσο ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και απαιτείται ενότητα και συνεννόηση για να πετύχει το εγχείρημα.

Εντείνονται οι πιέσεις

Πάντως, οι πιέσεις προς τη χώρα εντείνονται, καθώς μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της τρόικας στις αρχές της εβδομάδας, έρχεται στην Αθήνα και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ εμμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της έκτης δόσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο με τον έλληνα πρωθυπουργό,  η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαροζί, ζήτησαν τον πλήρη σεβασμό των ελληνικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αυτή κατεύθυνση δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Τέσσερις επιστολές με διαφορετικό περιεχόμενο, που θα βεβαιώνουν την αποδοχή των όρων και των μέτρων της 27ης Οκτωβρίου ζητά η τρόικα δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Θετική η γνώμη των πολιτών για τον Λ. Παπαδήμο

Στο μεταξύ, στο 55% αναρριχάται η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν μόλις το 18%, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Ρublic Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώ επτά στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έξι στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.
Πηγή: skai.gr